Αμαζόνιος: Αγωνία για την πιο απειλούμενη φυλή ιθαγενών του κόσμου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών που καταγράφηκαν στη χώρα από τον Ιανουάριο είναι πάνω από 87.000, ο υψηλότερος αριθμός από το 2010, όταν καταγράφηκαν πάνω από 132.000 κατά την ίδια περίοδο. Αγωνία για τις φυλές που ζουν στην Αμαζονία.

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο καίνε προστατευμένες περιοχές δασών όπου ζουν ιθαγενείς προκαλώντας νέους φόβους ότι γεωργοκτηνοτρόφοι θα καταπατήσουν αυτές τις εκτάσεις που άλλοτε ήταν τροπικό δάσος στη Βραζιλία.

-Advertisement-

Οι φωτιές έχουν φτάσει στην περιοχή της Araribóia στην πολιτεία Maranhão στα ανατολικά του Αμαζονίου, εκεί όπου ζει μια απομονωμένη φυλή ιθαγενών, οι Awa-Guaja. Πρόκειται για την πιο απειλούμενη φυλή του κόσμου αυτή τη στιγμή.

Οι Awa-Guaja άφησαν τα εδάφη τους και έγιναν νομάδες για να ξεφύγουν από τους κτηνοτρόφους, τους βοσκούς και παράνομους υλοτόμους που διεκδικούσαν τα εδάφη τους. Στο σημείο που έχουν φτάσει οι φλόγες ζουν περίπου 80 άτομα. Συνολικά οι Awa-Guaja αριθμούν περίπου 350 ανθρώπους.

Ο Μπολσόναρου κατηγορείται ότι διευκολύνει τους καταπατητές καθώς έχει υποσχεθεί μια πιο “ανοιχτή” διαχείριση των δασών του Αμαζονίου, υπέρ της υλοτομίας και της εκχέρσωσης εδαφών.

Αμαζόνιος: Αγωνία για την πιο απειλούμενη φυλή ιθαγενών του κόσμου
Αμαζόνιος: Αγωνία για την πιο απειλούμενη φυλή ιθαγενών του κόσμου  AP

Οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας της Αμαζονίας εκφράζουν φόβους για τους αυτόχθονες που κατοικούν στην τροπική περιοχή καθώς από τις 15 μέχρι τις 20 Αυγούστου είχαμε πυρκαγιές σε 131 διαφορετικά σημεία όπου έχουν εντοπιστεί ιθαγενείς στις ζούγκλες.

“Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν φεύγουν από τα σημεία προσπαθώντας να σώσουν τις κατοικίες τους και κινδυνεύουν άμεσα, ενώ άλλοι διώχνουν τους πυροσβέστες” έχει προειδοποιήσει ο Tainaky Tenetehar, συντονιστής της ΜΚΟ Guardians of the Forest.

Αμαζόνιος: Αγωνία για την πιο απειλούμενη φυλή ιθαγενών του κόσμου
Αμαζόνιος: Αγωνία για την πιο απειλούμενη φυλή ιθαγενών του κόσμου  AP

Συνολικά στα τροπικά δάση του Αμαζονίου υπολογίζεται πως ζουν 306.000 ιθαγενείς σε 422 σημεία που είναι προστατευόμενα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί δολοφονίες μελών φυλών από καταπατητές. 100 περίπου ομάδες αυτοχθόνων που ζουν στη Βραζιλία, δεν έχουν καμία επαφή με τον “έξω κόσμο”, μία εκ των οποίων είναι και οι Awá. Λίγοι εξ αυτών έχουν επικοινωνήσει με εκπροσώπους των media οι οποίοι έχουν καταγράψει στιγμές της καθημερινής τους ζωής.

Μπολσονάρου: “Η Ευρώπη δεν έχει να μας δώσει κανένα μάθημα για το περιβάλλον”

Σημειώνεται πως χθες, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας επέμεινε στην κόντρα του με την Ευρώπη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η ΕΕ “δεν έχει να μας δώσει κανένα μάθημα για το περιβάλλον”.

=Advertisement=

Την Τετάρτη υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα για μια περίοδο 60 ημερών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η καταστροφή.

-Advertisement-

Δίνοντας συνέχεια στην προσωπική του διένεξη με τον Γάλλο πρόεδρο, δήλωσε ότι είναι “έτοιμος να συνομιλήσει με τον καθένα” για τον Αμαζόνιο, αλλά όχι με τον “αγαπητό Μακρόν”, έπειτα από τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας.

Σήμερα ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο και ο βουλευτής και γιος του προέδρου της Βραζιλίας ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, θα βρεθούν στον Λευκό Οίκο για να έχουν συνομιλίες με “ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης”, σύμφωνα με αξιωματούχο στην Ουάσινκγτον, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Μπολσονάρου.

Στην Αμαζονία ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών κατέγραψε σημαντική άνοδο μέσα σε ένα 24ωρο την Πέμπτη, όταν τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση καύσης. Ο στρατός έχει αναπτύξει από το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 αεροσκάφη και 3.900 άνδρες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Ωστόσο την Πέμπτη το βράδυ ο Μπολσονάρου είπε πως δεν είναι “αλήθεια” ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου “φλέγεται”, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι “φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών”.

Κατηγόρησε δε για άλλη μια φορά τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ότι “τροφοδοτούν”» τη διεθνή ανησυχία για τις πυρκαγιές.

Ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών που καταγράφηκαν στη χώρα από τον Ιανουάριο είναι πάνω από 87.000, ο υψηλότερος αριθμός από το 2010, όταν καταγράφηκαν πάνω από 132.000 κατά την ίδια περίοδο.

Πηγή:theguardian.com
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *