«Πουλούσαν… έρωτα»: Αποκαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες

5 Min Read

Τον Μάρτιο του 2016, «λοχαγός» του αμερικανικού στρατού που υπηρετούσε στη Συρίαεπικοινώνησε με μια γυναίκα από την Ιαπωνία σε διεθνή ιστοσελίδα αλληλογραφίας.

-Advertisement-

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η σχέση τους πήρε άλλη τροπή και μετατράπηκε σε ένα διαδικτυακό ρομάντζο… Ο εν λόγω άνδρας, που είπε στη γυναίκα ότι ονομαζόταν Τέρι Γκαρσία, μιλούσε καθημερινά με την Γιαπωνέζα μέσω email.

O στρατιωτικός, που όπως αποδείχτηκε δεν είχε καμία σχέση με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, έγραφε email στα αγγλικά και τα μετέφραζε στα ιαπωνικά μέσω του Google Translate.

Και κάποια στιγμή, ο Τέρι Γκαρσία ζήτησε από την ΦΚ (στις δικογραφίες εμφανίζονται μόνο τα αρχικά της γυναίκας από την Ιαπωνία) χρήματα. Πολλά χρήματα…

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 μηνών, η γυναίκα έστειλε συνολικά 200.000 δολάρια στον «σύντροφό της».

Μάλιστα, επρόκειτο για χρήματα που δανείστηκε από φίλους, τον πρώην σύζυγό της και άλλους συγγενείς…

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Γκαρσία δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο… Ήταν απλά η «βιτρίνα» μιας διεθνούς διαδικτυακής απάτης, πίσω από την οποία κρύβονταν δύο Νιγηριανοί που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες και συμπατριώτες τους.

Την Πέμπτη, Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 80 προσώπων, κυρίως Νιγηριανών, που φαίνεται ότι ήταν αναμεμειγμένοι σε μια ευρεία διαδικτυακή απάτη με «αποδοχές» 6 εκατομμυρίων δολαρίων!

Τα περισσότερα θύματα, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές, ήταν επιχειρήσεις αλλά και ευάλωτες ηλικιωμένες γυναίκες.

Από τους 80 κατηγορούμενους, 17 έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ και ομοσπονδιακοί ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν τους υπόλοιπους στη Νιγηρία και άλλες χώρες.

«Πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες του είδους της στην ιστορία των ΗΠΑ» δήλωσε ο εισαγγελέας Νικ Χάνα.

Τα «διαμάντια»

Η Φ.Κ. δεν είχε ακούσει ποτέ τη φωνή του Γκαρσία. Η επαφή τους περιοριζόταν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με τον «αξιωματικό» να ισχυρίζεται ότι δεν του επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο στη Συρία.

Σε κάποιο email του, ο Γκαρσία είπε στη γυναίκα πως εντόπισε μια τσάντα με διαμάντια στη Συρία και της ζήτησε να τον βοηθήσει να βγάλει τον «θησαυρό» αυτό από τη χώρα. Για να δικαιολογήσει την… αδράνειά του, είπε στη γυναίκα ότι είχε τραυματιστεί και δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Στη συνέχεια, τής γνώρισε τους συνεργάτες του, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή τη μεταφορά.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ένας από τους άνδρες ήταν διπλωμάτης του ΕρυθρούΣταυρού και γνώριζε πως θα μπορούσε να βγάλει τα διαμάντια από τη χώρα και να τα στείλει στην ΦΚ.

Μόλις μερικές ημέρες αργότερα, όπως γράφει η δικογραφία, ένας άλλος άνδρας επικοινώνησε με την ΦΚ και της ζήτησε χρήματα με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να διασφαλίσει ότι το πακέτο δεν θα ελεγχόταν από το τελωνείο. Και τα αιτήματα αυτά συνεχίστηκαν για μεγάλο διάστημα, με τους αετονύχηδες να εφευρίσκουν «προβλήματα» και νέους λόγους για να ζητήσουν χρήματα από τη γυναίκα…

«Η ΦΚ υπολογίζει ότι προχώρησε σε 35 με 40 καταβολές κατά τη διάρκεια των 10 μηνών της “σχέσης” της με τον Γκαρσία. Κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών οι αετονύχηδες της έστελναν 10 έως 15 ηλεκτρονικά μηνύματα την ημέρα, ώστε να μην σταματήσει την καταβολή χρηματικών ποσών σε Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ» γράφει η δικογραφία.

Η εξαπάτηση αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά τη γυναίκα.

«Άρχισε να κλαίει όταν συζητούσε τον τρόπο με τον οποίο την έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση» τονίζει το έγγραφο.

Πουλούσαν έρωτα

Η εγκληματική ομάδα δεν «πουλούσε» μόνο έρωτα μέσω διαδικτύου… Εξαπατούσε και επιχειρήσεις, με τους απατεώνες να υποδύονται εργαζομένους άλλων εταιρειών και να ζητούν πληρωμές.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, τα θύματα πίστευαν πως επικοινωνούσαν με Αμερικανούς αξιωματικούς που υπηρετούσαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Στην πραγματικότητα, όμως, μιλούσαν με απατεώνες» είπε ο Χάνα, και συμπλήρωσε: «Ορισμένα από τα θύματα έχασαν χιλιάδες δολάρια με αυτό τον τρόπο».

Οι ερευνητές εξηγούν πως κατάφεραν να εντοπίσουν τους δύο βασικούς υπόπτους, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, επιχειρούσαν να αποσπάσουν άλλα 40 (!) εκατομμύρια δολάρια.

Μόλις οι αετονύχηδες έπειθαν ένα από τα θύματά τους να στείλει χρήματα, οι δύο Νιγηριανοί που ζούσαν στη βόρεια Καλιφόρνια συντόνιζαν την παραλαβή των χρημάτων.

Ο Πολ Ντελακουρ από τα γραφεία του FBI στο Λος Άντζελες προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους απάτες πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.

«Δισεκατομμύρια δολάρια χάνονται ετησίως, και προτρέπουμε τους πολίτες να επαγρυπνούν…» είπε ο Ντελακούρ.

πηγή : cnn.gr

 

 

- Advertisement -
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *