Αυχενικό σύνδρομο: Γιατί και πότε έχετε πόνους στον αυχένα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read
Το αυχενικό σύνδρομο περιγράφει την φθορά στους σπονδύλους στο επάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης (αυχένας), η οποία έρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Το αυχενικό σύνδρομο είναι πολύ συχνή πάθηση που επιδεινώνεται με την ηλικία. Πάνω από το 85% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών ταλαιπωρείται σε κάποιο βαθμό από προβλήματα στον αυχένα.

Καθώς οι δίσκοι στους σπονδύλους αφυδατώνονται και συρρικνώνονται, εκδηλώνονται συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των οστικών προεξοχών κατά μήκος των άκρων των οστών.

Αυχενικό σύνδρομο: Αιτίες εμφάνισης και επιδείνωσης του πόνου στον αυχένα

Καθώς μεγαλώνετε, τα οστά και οι χόνδροι που συνθέτουν σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σας να αναπτυχθεί, αρχίζουν και φθείρονται σταδιακά. Αυτή η φθορά επιφέρει ορισμένες αλλαγές, όπως:

  • Αφυδατωμένοι δίσκοι: Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν σαν “μαξιλαράκια” ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής σας στήλης. Περίπου από την ηλικία των 40 ετών και μετά, οι δίσκοι αυτοί αρχίζουν να αφυδατώνονται και να συρρικνώνονται. Αυτό, σταδιακά επιτρέπει περισσότερη άμεση επαφή (και άρα φθορά) οστό-με-οστό μεταξύ των σπονδύλων.
  • Δισκοκήλη: Η ηλικία επηρεάζει επίσης το εξωτερικό περίβλημα των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές, κάτι που οδηγεί σε διόγκωση (κήλη) του δίσκου. Αυτή η διόγκωση οδηγεί πολλές φορές σε πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και ως εκ τούτου σε πόνους που εκτείνονται μέχρι το χέρι ή το πόδι.
  • Οστικά εξογκώματα: Η εκφύλιση του δίσκου οδηγεί συχνά στην αύξηση των οστών της σπονδυλικής στήλης σε μια προσπάθεια του οργανισμού να εξισορροπήσει το πρόβλημα, ενισχύοντας περισσότερο τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Αυτό δημιουργεί οστικά εξογκώματα στους σπονδύλους, τα οποία μερικές φορές ασκούν πίεση στα τοπικά νεύρα.
  • Δύσκαμπτοι σύνδεσμοι: Οι σύνδεσμοι είναι σας “κορδόνια” ιστού που συνδέονται με τα οστά. Οι σπονδυλικοί αυτοί σύνδεσμοι σκληραίνουν με την ηλικία, καθιστώντας τον αυχένα σας λιγότερο εύκαμπτο.

Πηγή: Iatropedia.gr. mayoclinic.org

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *