Δημογραφικό πρόβλημα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση: Οικονομική βοήθεια στις νέες μητέρες, προστασία από απόλυση και στους πατέρες

5 Min Read

Μία σειρά κινήτρων για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και την στήριξη της οικογένειας μελετά το υπουργείο Εργασίας και γενικότερα η κυβέρνηση.

-Advertisement-

Σύμφωνα μάλιστα με την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου μελετώνται να δοθούν μια σειρά κινήτρων τα οποία εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως να δοθούν υποτροφίες σε σπουδάστριες Πανεπιστημίων που κυοφορούν. Γι αυτό εξάλλου το θέμα του δημογραφικού θα απασχολήσει συνολικά την κυβέρνηση και όλα τα Υπουργεία. Μάλιστα από έρευνες που έχουν γίνει για το δημογραφικό προκύπτει ότι όσες χώρες παρέχουν ολοκληρωμένες πολιτικές για την στήριξη της οικογένειας τότε δεν υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Για παράδειγμα στην Ουγγαρία μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου εξόφλησης των δανείων όσων οικογενειών έχουν τουλάχιστον δύο παιδιά, ενώ όσες γυναίκες κάτω των 40 ετών παντρεύονται θα μπορούν να λάβουν άτοκο δάνειο ύψους 10 εκατ. φιορίνιων (περίπου 31.000 ευρώ). Το ένα τρίτο του χρέους τους θα διαγράφεται μόλις αποκτήσουν το δεύτερο παιδί τους, ενώ μόλις αποκτήσουν τρίτο θα απαλλάσσονται από το σύνολο του χρέους τους. Επίσης όσες γυναίκες έχουν τέσσερα και παιδιά και πάνω προβλέπεται να απαλλάσσονται ισοβίως από τον φόρο εισοδήματος.

Τα Dikaiologitika News σας παρουσιάζουν όσα μελετάει το υπουργείο Εργασίας και γενικότερα η κυβέρνηση για να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Ειδικότερα η κυβέρνηση πέραν από το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γεννά και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί μελετά

-χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες

-Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.

– Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μπορεί να προβλεφθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες.

– Μεγαλύτερη στήριξη της οικογένειας με παιδιά στην προσχολική ηλικία: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

=Advertisement=

-Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

-Advertisement-

– Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή την βοήθεια ηλικιωμένων.

– Εισαγωγή της τηλε-εργασίας και της ημιαπασχόλησης στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.

– Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία.

– Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί εργαλείο οικογενειακού προγραμματισμού. Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά μάλιστα των εφήβων και των νέων, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και βεβαίως για τις επιλογές που έχει μία γυναίκα που αντιμετωπίζει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή διακοπή της για όλες τις γυναίκες.

– Επέκταση της προστασίας από απόλυση από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό, και επέκταση της ρύθμισης στους πατέρες, μόλις ανακοινώνουν στην εργασία τους ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.

– Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων και επανεξέταση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια.

Πάντως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού.

Επιπλέον, «η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εκτρώσεων στην Ευρώπη και το τρίτο στον κόσμο, με περίπου 250.000 ετησίως», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ), Γεώργιος Δασκαλάκης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Δράση για την υπογεννητικότητα».

πηγή : dikaiologitika.gr
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *