Το τερμάτισαν: Νοικιάζουν «καβάτζες» για ελεύθερο κάμπινγκ στη Γαύδο μέσω Airbnb!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Σε… «άλλη διάσταση» φαίνεται πως έχει περάσει το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων. Με την Αθήνα και πολλές τουριστικές πόλεις να έχουν μετατραπεί ήδη σε ένα απέραντο ξενοδοχείο, σειρά πια φαίνεται πως παίρνουν ακόμα και φυσικά διαμορφωμένα καταφύγια, με μικρή μόνο ανθρώπινη παρέμβαση, που προσφέρονται για παραθερισμό ελεύθερων κατασκηνωτών.

-Advertisement-

Πρόκειται για τις περίφημες «καβάτζες» σε διάφορα ερημικά μέρη, που πια, σύμφωνα με καταγγελία, νοικιάζονται μέσω airbnb και άλλων εμπορικών δικτύων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύεται στο kommon.gr, το τελευταίο διάστημα στην παραλία του Σαρακήνικου στη Γαύδο έχουν κάνει την εμφάνισή τους φαινόμενα ενοικίασης σημείων με ίσκιο μέσω airbnb ή άλλων δικτύων.

«Σε αυτούς τους χώρους άλλοι μεγαλώσαμε, άλλοι ωριμάσαμε, άλλοι γεράσαμε και όλοι κοινωνικοποιηθήκαμε και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο ή να φύγουμε. Η εκδίωξη μας από τον αμμόλοφο του Σαρακήνικου και της υπόλοιπης Γαύδου δεν θα περάσει», σημειώνεται στη σχετική καταγγελία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία όπως δημοσιεύεται στο kommon.gr:

- Advertisement -

«Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ενοικίασης, πρώτα μέσω AIRBNB και στη συνέχεια μέσω εμπορικών δικτύων για την εξασφάλιση δένδρων, στην περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης του Σαρακήνικου.

Τη φυσική ομορφιά της Γαύδου απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες παραθεριστές που διαμένουν κυρίως στους κέδρους και τα πεύκα της σε συνθήκες ελεύθερου κάμπινγκ. Η διαχείριση της καβάντζας και της φύσης απέκτησε κουλτούρα και πολιτισμό. Διαμόρφωσε μέσα στο χρόνο τα αυτονόητά της:

Αυτονόητο πρώτο: Η καβάντζα δεν χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή για εμπορευματικές δραστηριότητες, όπως επαγγελματικοί χώροι εστίασης στη φύση ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αυτονόητο δεύτερο: Οι καβάντζες ούτε πωλούνται, ούτε ενοικιάζονται, ούτε προκαταλαμβάνονται. Ανήκουν σε όλους μας βάσει της αρχής μια καβάντζα, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας παραθεριστής.

Αυτονόητο τρίτο: Οι παραθεριστές αποτελούν κοινότητα. Συζητούν μεταξύ τους και βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Δεν διαμορφώνουν εκ των προτέρων τετελεσμένα γεγονότα συσσωρεύοντας καβάντζες για να επιβάλουν εκ των υστέρων «χρυσές τομές».

Αυτονόητο τέταρτο: Κανείς δεν ιδιοποιείται ένα χώρο που εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσε τη λογική της κοινής χρήσης. Αυτή η λογική διασφάλισε τη διαφύλαξη της φύσης, αλλά και μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές της Γαύδου.

Σε αυτούς τους χώρους άλλοι μεγαλώσαμε, άλλοι ωριμάσαμε, άλλοι γεράσαμε και όλοι κοινωνικοποιηθήκαμε και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο ή να φύγουμε. Η εκδίωξη μας από τον αμμόλοφο του Σαρακήνικου και της υπόλοιπης Γαύδου δεν θα περάσει.

τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών.»

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *