Πώς η αναστολή του ΦΠΑ θα εκτοξεύσει την οικοδομή (του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα)

lamianow
By lamianow 1 comment
4 Min Read

Ο ΦΠΑ 24% αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα τόσο για εγχώριους ενδιαφερόμενους που έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία όσο και ξένους αγοραστές

-Advertisement-

Στα αζήτητα οδηγήθηκαν τα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία όχι λόγω των τιμών πώλησης, δεδομένου ότι οι αξίες έχουν καταγράψει απώλειες της τάξεως του 40%-50% κατά μέσον όρο από το 2008 μέχρι σήμερα, όσο του Φ.Π.Α 24% που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα τόσο για εγχώριους ενδιαφερόμενους που έχουν στην κατοχή τους πρώτη κατοικία αλλά και ξένων αγοραστών.

Η αναστολή του Φ.Π.Α 24 % που επιβάλλεται σήμερα στις αγοραπωλησίες θα έχει πολλαπλάσια έσοδα για την ελληνική οικονομία αν σκεφτούμε τον πολλαπλασιαστή από την οικοδομική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο φόρος επιβάλλεται στους αγοραστές δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή κύριας, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται) και συγκεκριμένα σε ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006. Στον αντίποδα, στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον σε 3% (από 10% που ήταν μέχρι και το 2013). Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει διαφορά 20% ανάμεσα στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα, οδηγώντας έτσι όλους τους υποψήφιους αγοραστές στο να προτιμήσουν τα παλαιά ακίνητα, μη επιτρέποντας έτσι στην οικοδομική δραστηριότητα να ανακάμψει.

- Advertisement -

Τόσο οι Έλληνες αγοραστές όσο και οι ξένοι, χαρακτηρίζουν το 24% απαγορευτικό και προτιμούν να αγοράσουν παλαιό ακίνητο, για να επωφεληθούν από το μειωμένο φόρο μεταβίβασης.

Με δεδομένη την αμελητέα απόδοση του φόρου όλα αυτά τα χρόνια, είναι σαφές ότι η αναστολή του θα είχε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Αρχικά θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες κυρίως από ξένους επενδυτές που τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους είναι αυξημένο αλλά και εντυπωσιακή τόνωση της πραγματικής οικοδομικής δραστηριότητας και όχι ανακαινίσεων μικρών διαμερισμάτων που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 3 χρόνια λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παράλληλα, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Φ.Π.Α στις νέες οικοδομές αποτελεί εστία φοροδιαφυγής διότι υπάρχουν πολλά παραθυράκια που επιτρέπουν και σε επαγγελματίες να πωλούν ακίνητα χωρίς Φ.Π.Α, παρότι θεωρητικά, κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει ότι το κάθε ΑΦΜ μπορεί να ανεγείρει και να πουλήσει ένα ακίνητο ετησίως, χωρίς την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ. Αν όμως κάποιος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φιλικά ή συγγενικά του πρόσωπα, είναι εύκολο να καταστρατηγηθεί η σχετική διάταξη.

-Advertisement-
=Advertisement=

Επιπλέον, ο συντελεστής 24 % έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξεύει το κόστος απόκτησης νεόδμητης κατοικίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, αν συνυπολογιστούν και όλα τα υπόλοιπα κόστη που συνοδεύουν την αγορά ακινήτου, όπως τα τέλη εγγραφής στο κτηματολόγιο και το υποθηκοφυλακείο, τα νομικά και συμβολαιογραφικά έξοδα και η αμοιβή του μεσίτη, το τελικό κόστος για έναν αγοραστή εκτινάσσεται σε ποσοστό άνω του 33%.

Ενδιαφέρον και καθοριστικό παράγοντα θα αποτελέσουν οι όροι αναστολής του Φ.Π.Α 24 % ,

1. αν τελικά θα αφορά μόνο τις μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της τριετίας και μέχρι τώρα ήταν υπόχρεοι σε Φ.Π.Α

2. αν θα αφορά τα ακίνητα που η οικοδομική τους άδεια θα εκδοθεί εντός της τριετίας και αν θα επηρεάζεται από τον χρόνο μεταβίβασής τους

Σίγουρα, η αναστολή του Φ.Π.Α 24 % αποτελεί ένα θετικό μέτρο που στοχεύει στην άμεση προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία με ταυτόχρονη αναζωπύρωση της κτηματαγοράς και της πραγματικής οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της ανέγερσης νέων κατοικιών.

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

newmoney.gr

Share This Article
1 Comment
  • Καλημέρα σας,
    Εννοεί ότι και εγώ που δεν είμαι εργολάβος και είμαι ιδιώτης, αν χτίσω ένα σπίτι, δεν θα υποχρεούμαι σε καταβολή ΦΠΑ σε όλες τις εργασίες της κατασκευής;
    Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *