Μαριχουάνα Πέπσι: Κι όμως, αυτό είναι το πραγματικό όνομα μιας ακαδημαϊκού στις ΗΠΑ

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Το όνομά της είναι Μαριχουάνα Πέπσι και όχι μόνο αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά της, αγνοώντας όλους όσοι την κορόιδευαν, αλλά κατάφερε να αποκτήσει μια λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

-Advertisement-

Η Μαριχουάνα Πέπσι Βαντάικ λέει ότι πέρασε όλη τη ζωή της με ειρωνείες και προσβολές εξαιτίας του χαρακτηριστικού ονόματός της.

Αλλά αντί να το αλλάξει αποφάσισε να είναι περήφανη για αυτό και να μην την εμποδίσει στην εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων της.

Η 46χρονη χρησιμοποίησε την εμπειρία της για να διερευνήσει τα περίεργα αφροαμερικάνικα ονόματα και πώς αυτά επηρεάζουν την εκπαίδευση των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θυμούμενη την πρώτη της συνομιλία ως παιδί με τη μητέρα της για το λόγο που ονομάστηκε έτσι αναφέρει: «Η μητέρα μου, μου είπε ότι το όνομά σου θα σε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο».

«Τότε σκέφτηκα ”τι λέει” αλλά ξέρω τη μαμά μου, είναι έξυπνη, είναι ιδιοφυΐα και πίστευα ότι πραγματικά το πίστευε».

Η Μαριχουάνα ήταν εννέα ετών όταν κατάλαβε για πρώτη φορά ότι είχε ένα ασυνήθιστο όνομα. Στο σχολείο της στο Ουισκόνσιν λέει ότι δεν ήταν μόνο τα άλλα παιδιά που το σχολίαζαν, αλλά και οι δάσκαλοι. «Πες τους το όνομα σου» της έλεγαν.

«Το όνομα Μαριχουάνα είναι ούτως ή άλλως ασυνήθιστο και στη συνέχεια ακολουθούσε το Pepsi και τα σχόλια απλά δεν σταματούσαν και εξακολουθούν να μην σταματούν» λέει η ίδια στο BBC.

«Ζητούσαν να με αποκαλούν Μαρία και στην αρχή αυτό ήταν ωραίο μέχρι που κέρδισαν ένα σχολικό διαγωνισμό ορθογραφίας. Ηρθα σπίτι με το πιστοποιητικό μου και η μητέρα εξερράγη όταν είδε ότι ανέγραφε το όνονα Μαρία Τζάκσον» θυμάται.

«Μου είπε ποτέ να μην τους αφήσω να με αποκαλέσουυν ξανά Μαρία και στη συνέχεια πήγε στο σχολείο και ζήτησε να το αλλάξουν. Δεν αστειευόταν» εξηγεί.

Αλλά στο γυμνάσιο τα περίεργα ερωτήματα για το ασυνήθιστο όνομα μετατράπηκαν σε πικρόχολα σχόλια. «Οταν ήμουν στην τέταρτη τάξη ήταν μια παράξενη, αλλά στο γυμνάσιο έγινε εκφοβισμός.

«Τους έδωσα την αφορμή και έπρεπε να βρω δύναμη να τους αντιμετωπίσω με τόση δύναμη. Μια μέρα αποφάσισα ότι δεν θα τους ανεχτώ άλλο πια», λέει η 46χρονη.

Η  οικογένειά της της έδωσε τη δύναμη για να αντιμετωπίσει τα σχόλια και να αλλάξει τη στάση της.

Τον περασμένο μήνα έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα της στην διοίκηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το πανεπιστήμιο Cardinal Stritch στο Ουισκόνσιν, μετά από τη διατριβή της με θέμα «Μαύρα ονόματα σε λευκές τάξεις – συμπεριφορές εκπαιδευτικών και αντιλήψεις σπουδαστών».

«Παρόλο που είχα προβλήματα με το όνομά μου, δεν έχω σκεφτεί ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τους άλλους», λέει.

Την πρώτη ημέρα της θητείας της, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος, θυμάται έναν συνάδελφο που παραπονιόταν στη διοίκηση, αφού είδε μια λίστα με τους μαθητές που θα διδάξει εκείνη τη χρονιά και κατάλαβε πως επρόκειτο για αφροαμερικανά παιδιά.

«Μόλις συνειδητοποίησα τι συνέβη, σκέφτηκα ”αυτό είναι γελοίο, θα γράψω γι′ αυτό», εξηγεί.

Η ακαδημαϊκός είναι παντρεμένη και ζει με τον σύζυγό της και με το γιο της στο Ιλλινόις, που εργάζεται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει βοήθεια σε φοιτητές.

«Είμαστε άνθρωποι, όταν ακούμε πρώτα ένα όνομα, διαμορφώνουμε απόψεις και κρίσεις. Είναι το επόμενο πράγμα που θα κάνει κάποιο, αυτό που κάνει τη διαφορά» καταλήγει.

Πηγή: BBC

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *