Το σημείωμα του εκδότη:

«Το βιβλίο αυτό ήρθε στα χέρια μας από δικηγόρο των Αθηνών, που και αυτή με τη σειρά της το παρέλαβε  σε φάκελο που έφτασε (άγνωστο πως) στο γραφείο της. Ο φάκελος περιείχε εκτός από το κείμενο του βιβλίου, και μια ιδιόχειρη επιστολή του συγγραφέα με το παλαμικό του αποτύπωμα , η οποία εξουσιοδοτούσε τη δικηγόρο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση του βιβλίου του. Εμείς στις Εκδόσεις των Συναδέλφων ούτε γραφολόγοι είμαστε , ούτε και έχουμε (προφανώς) κάποιο αρχείο αποτυπωμάτων, αλλά το κείμενο του βιβλίου, με τις τόσες λεπτομέρειες, που δεν μπορεί να γνωρίζει τρίτος, και το περιεχόμενό του κειμένου της επιστολή συνηγορούν στο γεγονός ότι είναι γνήσιο».

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται περιγραφές για όλες τις δράσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα, όπως η κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και η διάψευση για σειρά ληστειών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο και αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Παλαιοκώστας βρισκόταν στο εξωτερικό κατά τη χρονική διάρκεια που έγιναν ληστείες οι οποίες του έχουν προσάψει. Στοιχειοθετεί τους ισχυρισμούς του λέγοντας πως η ΕΛ.ΑΣ. Έχει στην κατοχή της διαβατήριο με σφραγίδες που αποδεικνύουν πως δεν βρισκόταν στην Ελλάδα.

Ο Παλαιοκώστας φέρεται να ισχυρίζεται στο βιβλίο πως λήστευε μόνο τράπεζες:

«Μέσα από το βιβλίο μου που είναι και η μόνη πρόσβαση που μπορώ να έχω στο δημόσιο λόγο, ζώντας ως καταζητούμενος, προκαλώ την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να δώσει στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο διαβατήριο (έτσι όπως είναι , χωρίς καμία παρέμβαση)  το οποίο κράτησαν κρυφό τόσα χρόνια όλοι οι προκάτοχοί τους για να μην αποκαλυφθεί με πόση ευκολία στήνονται αλλεπάλληλα κατηγορητήρια σε βάρος καταζητούμενων και όχι μόνον».

Τα έργα και οι μέρες του Βασίλη Παλαιοκώστα

Γεννημένος στο Μοσχόφυτο Τρικάλων στις 17 Μαίου 1966, ο Βασίλης Παλαιοκώστας άρχισε τις κλοπές από μικρή ηλικία μαζί με τον αδερφό του Νίκο.

Οι δυο τους έκλεβαν ηλεκτρικές συσκευές μέχρι τη γνωριμία τους με τον διαβόητο ληστή Κώστα Σαμαρά.

Αδέρφια Παλαιοκώστα και Σαμαράς ξεκινούν να ληστεύουν τράπεζες μέχρι την σύλληψη του Νίκου.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας επιχείρησε τον Απρίλιο του 1990 να βοηθήσει τον Νίκο να αποδράσει από τις φυλακές Τρικάλων αλλά εν τέλει συνελήφθη. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Χαλκίδας όπου και δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με ένα σκοινί από δεμένα σεντόνια που το χρησιμοποίησε για να σκαρφαλώσει τον τοίχο της φυλακής.

Τον Ιούνιο του 1992 τα αδέρφια Παλαιοκώστα μαζί με τον Κώστα Σαμαρά, λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, στην κυριολεξία μέσα από τα χέρια των αστυνομικών, αφού το αστυνομικό τμήμα βρισκόταν σχεδόν δίπλα στην τράπεζα. Αυτή η ληστεία παραμένει η μεγαλύτερη σε λεία ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Το 1995, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, η ομάδα των Παλαιοκώστα, απήγαγε από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Ζήτησαν 260.000.000 δρχ. για να τον απελευθερώσουν. Πέρασαν τρία χρόνια στα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας τους, των Τρικάλων, με την Αστυνομία να τους καταδιώκει συνεχώς. Συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα το 1999 ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Το 2003 ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ενώ βρισκόταν στις φυλακές της Κέρκυρας, οι φύλακες βρήκαν στο κελί του ένα λεπτομερές σχέδιο απόδρασης για αυτό και τον μετέφεραν στις φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί, μπήκε στο ίδιο κελί και έγιναν φίλοι με τον άλλο διαβόητο εγκληματία, τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι.

Τον Ιούνιο του 2006, οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι απέδρασαν με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2008, ο Βασίλης Παλαιοκώστας απήγαγε τον βιομήχανο αλουμινίου Γιώργο Μυλωνά και πήρε λύτρα 12 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο συνελήφθη από την αστυνομία που εντόπισε το σπίτι στο οποίο βρισκόταν μαζί με τον Μυλωνά.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του, ο Βασίλης Παλαιοκώστας ξανα-δραπετεύει από τις φυλακές Κορυδαλλού και πάλι με τον Αλκέτ Ριζάι και πάλι με ελικόπτερο, μια δραπέτευση που τον έκανε γνωστό σχεδόν παγκόσμια.

Μέχρι και σήμερα ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει άφαντος ενώ η Interpol τον έχει επικηρύξει για ένα εκατομμύριο ευρώ.

Εις βάρος του εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και έχουν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης και εντάλματα σύλληψης που συνεχώς επικαιροποιούνται. Συγκεκριμένα, εκκρεμούν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2009 για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του 2004, οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Α΄ βαθμού με την οποία καθορίστηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών (από την οποία εκκρεμούν τα 18 χρόνια ακόμη) με βάση τις καταδικαστικές αποφάσεις 33 ελληνικών δικαστηρίων που τον καταδίκασαν για τα αδικήματα της αρπαγής, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας από κοινού, σύστασης συμμορίας, κλοπής κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη κατοχή όπλου και υπεξαγωγή εγγράφου.

Το BBC το 2014 είχε αφιέρωμα στο BBC News Magazine profile, για τον Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο The Uncatchable (Ο άπιαστος).