Μακρόνησος: Μπουλντόζες για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων – «Σκέτη πρόκληση οι 22 κατασκευές στο μαρτυρικό νησί»!

Πρόκειται για 22 αυθαίρετες κατασκευές, εκ των οποίων ορισµένες στο πέρασµα των χρόνων µετατράπηκαν σε οικίες ή κατοικήσιµα κτίσµατα, πολλές φορές χρησιµοποιώντας ακόµα και πέτρες και υλικά από τις κατασκευές του στρατού...

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
2 Min Read

Στην πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος µε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισµάτων και κατασκευών, οι οποίες έχουν «ξεφυτρώσει» σταδιακά σε διάφορα σηµεία του µαρτυρικού νησιού.

-Advertisement-

Για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων υπεγράφη προ ηµερών απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, σχετικά µε την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισµού για την εκτέλεση των υφιστάµενων τελεσίδικων αποφάσεων προϋπολογισµού 230.300 ευρώ µε ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ως καταληκτική ηµεροµηνία παραλαβής των προσφορών ορίστηκε η 12η Ιουλίου. Η διάρκεια της σύµβασης έως την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων είναι περίπου διετής, έως το τέλος του 2021, ενώ η χρηµατοδότηση προέρχεται από τον προϋπολογισµό του Πράσινου Ταµείου.

«Η Μακρόνησος τυγχάνει προστασίας µετά τον χαρακτηρισµό της ως ιστορικού µνηµείου από την αείµνηστη Μελίνα Μερκούρη. Η αυθαίρετη δόµηση που αναπτύχθηκε τις προηγούµενες δεκαετίες αποτελεί πρόκληση απέναντι στην πολιτεία και στους νόµους. Με τον διαγωνισµό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων γίνεται το πρώτο βήµα για την αποκατάσταση αυτού του µοναδικού ιστορικού συµβόλου» επεσήµανε σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Είχε προηγηθεί η έκθεση του Σώµατος Επιθεωρητών Δόµησης Νοτίου Ελλάδας πριν από δύο χρόνια, η οποία εντόπιζε τις αυθαίρετες κατασκευές αποτυπώνοντάς τες και σε φωτογραφίες, ενώ προκειµένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εντάξει τις συγκεκριµένες κατεδαφίσεις και στη νοµοθετική ρύθµιση, βάσει της οποίας θα µπορούσαν να προχωρήσουν µε απόφαση υπουργού.

Ωστόσο η περσινή τραγωδία στο Μάτι και η προτεραιότητα που δόθηκε στην προετοιµασία του µεγάλου διαγωνισµού για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις οδήγησε στην καθυστέρηση εκτέλεσης των κατεδαφίσεων της Μακρονήσου. Στον µαρτυρικό τόπο είχε διενεργήσει αυτοψία το περασµένο καλοκαίρι και κλιµάκιο των υπουργείων Πολιτισµού και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης, δήλωσε σχετικά: «Η Μακρόνησος τυγχάνει προστασίας μετά τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικό μνημείο από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Η αυθαίρετη δόμηση, που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτελεί πρόκληση απέναντι στην πολιτεία και στους νόμους. Με τον διαγωνισμό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων γίνεται το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού ιστορικού συμβόλου».

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *