45 χρόνια συμπληρώνονται στις 20 Ιουλίου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη στρατιωτική επιχείρηση που έπιασε στον ύπνο τον δικτάτορα Ιωαννίδη -κυριολεκτικά όμως, καθώς την ώρα που οι Τούρκοι έκαναν την πρώτη τους επίθεση, εκείνος κοιμόταν ήσυχος στο σπίτι του. Η εισβολή, που διενεργήθη σε δύο φάσεις -‘Αττίλας 1’ και ‘Αττίλας 2’- θα άφηνε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και κοντά στους 170.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.
Ο φακός του Associated Press κατέγραψε όλη την τραγωδία, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, και εμείς συγκεντρώσαμε 20 χαρακτηριστικές φωτογραφίες, για να δούμε και να θυμηθούμε πώς φτάσαμε στο σημείο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να παραμένει ακόμα διχοτομημένη από μία Πράσινη Γραμμή.
1.
Τούρκοι στρατιώτες τραβούν στην στεριά ένα κατεστραμμένο αντιτορπιλικό των Ελληνοκυπρίων στην Κυρήνεια, στις 20 Ιουλίου του 1974, την ημέρα της εισβολής.
2.
Τούρκοι αλεξιπτωτιστές προσγειωμένοι στη Λευκωσία νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όταν και άρχισε η επίθεση.
3.
Φωτογραφία του Hilton στη Λευκωσία, μετά τον βομβαρδισμό του από τουρκικά μαχητικά μία μέρα μετά την εισβολή.
4.
Βομβαρδισμένα κτίρια στο κέντρο της Λευκωσίας απ’ τους Τούρκους, στις 14 Αυγούστου του 1974.
5.
Ελληνοκύπριοι σώζουν από τη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Λευκωσία πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια, τουλάχιστον 300 ετών. Η εκκλησία βρισκόταν δίπλα σε σχολείο που είχε πιάσει φωτιά, από τις χειροβομβίδες που του είχαν ρίξει οι Τούρκοι. Η εκκλησία πλέον βρίσκεται στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας.
6.
Κατεστραμμένο τουρκικό τανκ κοντά στην Κυρήνεια, μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και των Τούρκων εισβολέων. Η Κυρήνεια τελικά θα καταληφθεί απ’ τους Τούρκους.
7.
Στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών εξετάζουν στρατιωτικό όχημα που εγκατέλειψαν Ελληνοκύπριοι στρατιώτες στις 3 Αυγούστου του 1974 κοντά στον Καραβά, ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περίπου 12 χιλιόμετρα από την Κυρήνεια.
8.
Ελληνοκύπριος της Γιαλούσας, ένα χωριό κοντά στην Αμμόχωστο που καταλήφθηκε απ’ τους Τούρκους, ανάβει το τσιγάρο ενός Τούρκου στρατιώτη στις 25 Αυγούστου. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι αυτού του χωριού αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μη φύγουν όταν είδαν τους Τούρκους να πλησιάζουν.
9.
Ένα κονβόι αυτοκινήτων και στρατιωτικών οχημάτων, γεμάτο τουρίστες, κατευθύνεται προς τη βρετανική βάση της Δεκέλειας, στην νοτιοανατολική Λευκωσία, μια ημέρα μετά την εισβολή.
10.
Ελικόπτερο στης Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας προσγειώνεται με σκοπό να μεταφέρει Άγγλους που εκκένωσαν το Hilton μετά τον βομβαρδισμό του από τους Τούρκους, στις 21 Ιουλίου.
11.
Ιούλιος του 1974, Τούρκοι στρατιώτες παίρνουν θέση μάχης μερικά χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
12.
Τούρκοι στρατιώτες μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στις 25 Ιουλίου του 1974.
13.
Ακόμη μία φωτογραφία της ίδιας τουρκικής δύναμης.
14.
Τούρκοι αιχμάλωτοι, 27 Ιουλίου 1974.
15.
Ακόμη μία λήψη των ίδιων αιχμαλώτων.
16.
4 ημέρες μετά την εισβολή, οι Τούρκοι προελαύνουν.
17.
Τουρκικά στρατιωτικά πλοία αποβιβάζουν στρατιώτες και εφόδια σε βόρειο λιμάνι κοντά στην Κηρήνεια στις 27 Ιουλίου του 1974, δυναμώνοντας τη θέση τους, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις ειρήνευσης στη Γενεύη.
18.
Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες σε πρόχειρα καταλύματα ανατολικά της Λάρνακας. Δεκάδες χιλιάδες προσφύγων που συνωστίζονται στα καταλύματα, προέρχονται από την γειτονική Αμμόχωστο, πόλη που καταλήφθηκε στις 16 Αυγούστου από Τούρκους στρατιώτες.
19.
24 Ιουλίου 1974. Ένα τουρκικό τανκ περνάει μπροστά απ’ το Saray Hotel στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας. Στην οροφή ενός διπλανού κτιρίου διακρίνεται η εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ.
20.
Ελληνοκύπριες κλαίνε στη Λευκωσία, καθώς περιμένουν μάταια να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα στους τελευταίους αιχμαλώτους πολέμου που αφήνονται ελεύθεροι. Εκείνη την ημέρα, όταν 251 Ελληνοκύπριοι και 267 Τουρκοκύπριοι ανταλλάχθηκαν πάνω στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας, το ημερολόγιο έγραφε 28 Οκτωβρίου 1974.
onman