Στόχος του Facebook είναι να έχει “στήσει” ένα σύστημα ψηφιακών πληρωμών σε τουλάχιστον δέκα χώρες έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις γίνονται με μεγάλους αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, μεταξύ των οποίων ένα που έχουν δημιουργήσει οι “ορκισμένοι” εχθροί του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, οι δίδυμοι αδελφοί Winklevoss, κάποτε συνιδρυτές του Facebook.
Facebook: Πάει… Νομισματικοπείο!
Μια μυστικοπαθής μονάδα του Facebook εργάζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο για να δημιουργήσει το νέο νόμισμα (αναφέρεται ως GlobalCoin στο εσωτερικό της εταιρείας), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια χρήστες του για να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλο, καθώς επίσης για να αγοράζουν πράγματα όχι μόνο στo Facebook και στις θυγατρικές του (Instagram, WhatApp), αλλά επίσης σε διάφορα άλλα ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα, σύμφωνα με τους Financial Times και το BBC.
Το Facebook αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες φέτος το καλοκαίρι και ήδη ο Ζάκερμπεργκ έχει συζητήσει με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ τις ευκαιρίες και τους κινδύνους από ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα.
Επίσης έχει ζητήσει συμβουλές από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ έχει κάνει επαφές και με εταιρείες μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union, αναζητώντας πιο εύκολους και φθηνούς τρόπους για να μεταφέρουν χρήματα οι χρήστες του, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος τραπεζικός λογαριασμός.
Η πρωτοβουλία του Facebook (το σχετικό σχέδιο φέρει τον κωδικό Project Libra) αναμένεται να το φέρει σε ανταγωνισμό τις τράπεζες, καθώς θα μειώσει το κόστος της μεταφοράς χρημάτων.
Το Facebook βρίσκεται ήδη σε επαφή με εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, ώστε να αποδέχονται το νέο νόμισμα για συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
Τα κρυπτονομίσματα (με πιο διάσημο το Bitcoin) βασίζονται στην τεχνολογία blockchain.
Επειδή έχουν επικριθεί ως οχήματα κερδοσκοπίας, το Facebook, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να προσδέσει το νέο νόμισμα του σε ένα “καλάθι” καθιερωμένων νομισμάτων (δολάριο, ευρώ, γεν κ.α.), ώστε να αποτρέψει τις απότομες διακυμάνσεις της αξίας του στην αγορά.
Πριν μια δεκαετία το Facebook είχε δημιουργήσει το εικονικό νόμισμα Facebook Credits, ένα πείραμα που έλαβε άδοξα τέλος μετά από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς δεν έδειξαν ενδιαφέρον οι χρήστες.
Τώρα ελπίζει σε κάτι καλύτερο.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι χρήστες – καταναλωτές θα εμπιστευθούν το Facebook αρκετά για να δεχθούν να ανταλλάξουν τα χρήματα τους με το ψηφιακό νόμισμα του, ώστε να συναλλάσσονται πλέον και με αυτό.
Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.
Τι είναι το Κρυπτονόμισμα
Το Κρυπτονόμισμα είναι μία peer – to – peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών.
Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματος τους, το επονομαζόμενο Blockchain.
Το bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα.
Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν (forking). Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.
Το ανώτατο όριο της αγοράς κρυπτογράφησης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα $ 1-2 τρισεκατομμύρια το 2018.