Κλείσιμο της «ψαλίδας» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δίνει προβάδισμα 3,4 μονάδων στο «γαλάζιο» κόμμα μερικές ημέρες πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου.
Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Έθνος», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 27,8% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9% ενώ ακολουθούν το Κίνημα αλλαγής με 6,3% και το ΚΚΕ με 5,3%. Τα ποσοστά δείχνουν ότι θα δοθεί μεγάλη «μάχη» μεταξύ του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ αλλά και της Χρυσής Αυγής για την τρίτη θέση.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το διήμερο 21-22 Μαΐου, αποτυπώνει μια ανοδική τάση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όσο πλησιάζουν οι κάλπες.
Μάλιστα, την πρώτη ημέρα διενέργειας της δημοσκόπηση η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγραφόταν στις 4 μονάδες ενώ τη δεύτερη ημέρα, η «ψαλίδα» έκλεισε στο μέσο όρο και προσαρμόστηκε στις 3,4 μονάδες.
Τα μικρότερα κόμματα
Η έρευνα της Κάπα Research αναδεικνύει και ενίσχυση του δικομματισμού, με τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 55,2% -το οποίο και θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για ευρωεκλογές. Μάλιστα, ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 60%.
Όπως προκύπτει, επίσης, το 11,1% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.
Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά στα μικρότερα κόμματα, η δημοσκόπηση δείχνει πως πιθανότητα να διεκδικήσουν έδρα ή έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν η Ελληνική Λύση με 2,9%, το Ποτάμι με 2,4%, το ΜέΡΑ 25 με 1,9% και ενδεχομένως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,8%.
Στα σηµαντικά ευρήµατα εντοπίζεται και η απάντηση των συµµετεχόντων (1.004 πολίτες) στο ερώτηµα «ποιος είναι ο αρχηγός που θέλουν να ενισχυθεί από τις ευρωεκλογές;».
Το 34% δηλώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όµως -πολύ κοντά- ένα άλλο 30% δηλώνει τον Αλέξη Τσίπρα. Συγχρόνως, το 19% απαντά «κάποιον άλλον πολιτικό αρχηγό», το 15% «κανέναν» και το 2% δεν απαντά.
Τι θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών
Όσον αφορά στα θέματα τα οποία θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών, πρώτος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονομία με 52% ενώ ακολουθεί «η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη» με 40%.
Τρίτος κατά σειρά παράγων επηρεασµού της ψήφου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται το Μεταναστευτικό (35%), µε την «ιδεολογία» των ψηφοφόρων να καταλαµβάνει το ίδιο ποσοστό (35%). Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών συγκεντρώνει 29%.