«Θα το καταλαβαίναμε αν ήταν στη Σ. Αραβία»: Τι λένε οι Γερμανίδες που έφαγαν… πόρτα στην Ακρόπολη

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
4 Min Read

«Πόρτα» λόγω… dress code «έφαγαν» από την Ακρόπολη 14 κοπέλες που ταξίδεψαν από τη Γερμανία στην Αθήνα για να δουν από κοντά τον Παρθενώνα.

-Advertisement-

«Αν ήταν στο Μαρόκο, στη Σαουδική Αραβία ή στο Ντουμπάι θα ήταν κατανοητό. Αν έμπαινα σε τζαμί στο Ιράν θα ήμουν προετοιμασμένη. Όμως είναι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν μπορεί να μας λένε ότι για την είσοδο στην Ακρόπολη υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η Λέιλα Πίνταγες, διάσημη σχεδιάστρια μόδας στο Βερολίνο.

Η κ. Πίνταγες εξέφρασε την οργή της καθώς είναι μία από τις Γερμανίδες τουρίστριες που την περασμένη εβδομάδα δεν κατάφεραν να μπουν στην Ακρόπολη επειδή ήταν ντυμένες… αρχαίες Ελληνίδες.

Πιο συγκεκριμένα, η Λέιλα Πίνταγες μαζί με άλλες 13 κοπέλες έφταναν στην Αθήνα για να γιορτάσουν τον γάμο μίας φίλης της.

«Παντρεύομαι στις 22 Ιουνίου» λέει η Ντεζιρέ Κένινγκ, για χάρη της οποίας οργανώθηκε η επίσκεψη στην Αθήνα.

«Επειδή οι φίλες μου ξέρουν ότι είμαι μεγάλη φαν της Ελλάδας, οργάνωσαν για μένα ένα ταξίδι – μπάτσελορ στην Αθήνα. Μείναμε για δύο νύχτες στην πόλη και περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία να δούμε την Ακρόπολη καθώς λατρεύω την Ελλάδα. Κάποιες από εμάς είχαμε ξαναέρθει, όμως για τις περισσότερες ήταν η πρώτη φορά» αναφέρει η 35χρονη Ντεζιρέ.

60334937 375978009705401 6096384018549309440 n

«Είχαμε συνεννοηθεί με μία Ελληνίδα φωτογράφο να μας συνοδεύσει στην Ακρόπολη για να βγάλει μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μας ως ανάμνηση για τον γάμο της Ντεζιρέ. Είχαμε ντυθεί όλες αρχαίες Ελληνίδες. Είμαι επαγγελματίας σχεδιάστρια και ετοίμασα τα ρούχα με μεγάλη φροντίδα» εξηγεί η Λέιλα Πίνταγες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Οι κοπέλες έφτασαν ενθουσιασμένες στην Ακρόπολη αλλά εκεί τις περίμενε μία έκπληξη: Οι φύλακες δεν επέτρεψαν την είσοδό τους στον αρχαιολογικό χώρο ισχυριζόμενοι ότι έφεραν… ακατάλληλη ενδυμασία.

«Η κυρία στην είσοδο μας είπε ότι δεν ήμασταν ντυμένες κατάλληλα, ότι είμαστε πολύ γυμνές» αναφέρει η Ντεζιρέ Κένινγκ.

«Δεν είναι αλήθεια. Σύντομα πολλοί άλλοι με λιγότερα ρούχα ή φορώντας σορτς μπήκαν στο χώρο. Θέλαμε να δείξουμε πόσο όμορφη είναι η ιστορία της χώρας σας και να εκφράσουμε το σεβασμό μας. Δεν είχαμε πρόθεση να κάνουμε κάτι κακό, απλώς διασκεδάζαμε. Καμία από εμάς δεν ήταν αγενής ή πιωμένη, το οποίο θα καταλάβαινα ως αιτία άρνησης της εισόδου. Κι όμως…» συνεχίζει.

Η κ. Κένινγκ δήλωσε πολύ απογοητευμένη, ενώ συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε ότι ζητήσαμε επιστροφή των χρημάτων που είχαμε πληρώσει για τα εισιτήρια, τα οποία είχαμε κλείσει online και αρνούνταν να μας τα επιστρέψουν. Δεν μας άφηναν να μπούμε μέσα και αρνήθηκαν να μας δώσουν τα χρήματα. Νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά αυτή ήταν ρατσιστική. Δεν μπορώ να βρω άλλη αιτία».

«Ξέρω πώς να συμπεριφερθώ σε κάθε σημείο της Γης. Στο χώρο υπήρχαν πολλές πινακίδες: Μην τρώτε παγωτό, μην φέρνετε σκυλιά κλπ. Πουθενά δεν υπήρχε σήμανση για το ντύσιμο. Γι’ αυτό το ταξίδι ξοδέψαμε 2.500 ευρώ και μόνο για την επίσκεψη στην Ακρόπολη 200 ευρώ. Είχαμε κανονίσει το φωτογράφο, είχαμε φτιάξει τα ρούχα, το περιμέναμε τόσο καιρό. Και όμως δεν μας ζήτησαν μια συγγνώμη Ήταν κρίμα την πρώτη μου φορά στην Αθήνα, σε ένα κατά τα άλλα όμορφο ταξίδι, να έχω αυτή την εμπειρία» λέει η Ντεζιρέ Κένινγκ.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της εισόδου στις Γερμανίδες τουρίστριες έγινε επειδή είχαν μαζί τους επαγγελματία φωτογράφο, χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια. Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού επεσήμαναν ότι οι επαγγελματικές φωτογραφήσεις στον χώρο πρέπει να εγκρίνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και σχολίασαν ότι η προφορική διαβεβαίωση για ιδιωτική φωτογράφιση δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται από γραπτή δέσμευση.

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *