Είναι οριστικό και έτσι από τις 20 Μαΐου θα ισχύσουν οι νέοι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία όμως έχει δημιουργήσει πολλά μπερδέματα.
Πολλά είναι τα αγαθά που επιστρέφουν στο μειωμένο συντελεστή 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με 24% ως ροφήματα.
Για παράδειγμα το κακάο και τα αφεψήματα όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού ενώ μετακομίζουν στον χαμηλό συντελεστή 13% στην εστίαση παραμένουν στο 24% ως ροφήματα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κακάο που θα αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι του σουπερμάρκετ θα το πληρώνει με ΦΠΑ 13%, ενώ αν θα το απολαύσει σε ρόφημα σε μια καφετέρια θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24%.
Μετά το μπάχαλο το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται προς νομοτεχνική βελτίωση. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα είδη του αριθμού 16 του Παραρτήματος (Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), τα οποία επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13%, αλλά στην εστίαση- όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη- παραμένουν στο 24% ως ροφήματα.
Το ίδιο ισχύει και για το κακάο, που ως πρώτη ύλη επιστρέφει στο 13%, αλλά ως ρόφημα στην εστίαση μένει στο 24%.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι ενώ όλα τα παραπάνω είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φαγώσιμα, άρα να επιβαρύνονται με 13%, όντας ροφήματα στην εστίαση θα υπάγονται σε ΦΠΑ 24%. Η νομοτεχνική βελτίωση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι τα συγκεκριμένα είδη να πωλούνται με 13% και στην εστίαση.