Είτε το ονομάζουμε αποτοξίνωση είτε καλύτερη διατροφή, ενισχύουμε τον οργανισμό μας όταν εντάσσουμε μικρές υγιεινές στρατηγικές. Σύμφωνα με την Εταιρία Αμερικανικής Καρδιάς, η μείωση των πρόσθετων σακχάρων μπορεί να μειώσει δραματικά το ρίσκο καρδιακής προσβολής. Η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται επίσης με την πρόωρη γήρανση και το κακό ανοσοποιητικό. Δεν χρειάζεται να αποβάλουμε τη ζάχαρη οριστικά από τη ζωή μας. Αρκεί απλώς να βρούμε τις σωστές συνταγές.
Μάφιν ολικής άλεσης με φρούτα
Υλικά:
1μιση φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
¾ φλιτζάνι βρώμη
μισό φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
2μιση κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
¾ φλιτζάνι γάλα
μισό φλιτζάνι μέλι
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1μιση κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1μιση φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ετοιμάστε ένα ταψάκι με 12 θήκες για μάφιν και βάλτε μέσα τα χαρτάκια.
- Ανακατέψτε τα αλεύρια, τη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ. Ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα, το μέλι, το λάδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ενώστε τα δύο μείγματα και προσθέστε τα μύρτιλα.
- Μοιράστε το μείγμα στις θήκες για μάφιν και ψήστε για 18-20 λεπτά.
Κοτόπουλο με σουσάμι
Υλικά:
1/3 φλιτζάνι κέτσαπ
¼ φλιτζάνι ταμάρι
3 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά σησαμέλαιο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
650 γραμ. στήθος κοτόπουλο
2 φλιτζάνια κόκκινες πιπεριές
2 φλιτζάνια βρασμένο καστανό ρύζι
2 κουταλάκια σουσάμι
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε την κέτσαπ, το ταμάρι, το ξίδι, το μέλι και το σουσάμι σε ένα μπολάκι και αφήστε το στην άκρη.
- Ρίξτε 1 κουταλιά λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε το κοτόπουλο και τηγανίστε 6-8 λεπτά. Βάλτε το σε ένα πιάτο.
- Προσθέστε το μπρόκολο, τις πιπεριές και λίγο λάδι στο τηγάνι. Τηγανίστε μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο και προσθέστε το μείγμα της κέτσαπ με το κοτόπουλο. Σερβίρετε με το ρύζι και το σουσάμι.
Υγιεινή σος (και για vegans)
Υλικά:
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα
2μιση φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζάνι μαγιά
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
λίγο κύμινο
λίγο πιπέρι καγιέν
λαχανικά για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Μουλιάστε τα αμύγδαλα στο νερό όλο το προηγούμενο βράδυ.
- Βάλτε τα σε ένα μπλέντερ και προσθέστε το γάλα αμυγδάλου χτυπώντας για 1 λεπτό. Ρίξτε ¼ φλιτζάνι του μείγματος σε ένα μπολ, προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσει.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε το μείγμα των αμυγδάλων και σουρώστε καλά. Προσθέστε μέσα το μείγμα του αλευριού και βράστε ανακατεύοντας συνέχεια για 3 λεπτά. Προσθέστε τη μαγιά, το αλάτι, το σκόρδο, το πιπέρι και το κύμινο.
imommy