Έχει έρθει από το Μαρόκο πριν από 25 χρόνια ως οικονομικός μετανάστης – Το πρώτο δημόσιο τζαμί στην Ευρώπη – Γιατί δεν έγινε μιναρές – Το χαλί προσευχής κατασκευάστηκε στο Ιράν
Πατέρας τριών παιδιών, Ελληνας πολίτης, άνθρωπος χαμηλών τόνων που χαίρει μεγάλης εκτίμησης κυρίως από την αραβική κοινότητα, αξιολογήθηκε από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους της Αθήνας ως καταλληλότερος για πρώτος ιμάμης, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής. Και τονίζει: «Πρωτοπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε η πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου θα λειτουργήσει ένα δημόσιο τζαμί. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τζαμιά είναι ιδιωτικά και ελέγχονται από εκείνους που χρηματοδότησαν την κατασκευή τους».
Ο γενικός γραμματέας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που συσχετίζουν τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το άνοιγμα του τζαμιού, ξεκαθαρίζει ότι «το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και δεν πρέπει να συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με κανένα άλλο κράτος ή με κάποιου είδους ανταλλάγματα». Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό χώρο, ο κ. Καλαντζής τονίζει ότι το «μιχράμπ (σ.σ.: ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάζεται από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν».
Το τέμενος θα ξεκινήσει τη λειτουργία στις αρχές Μαΐου, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Καλαντζής «ίσως είναι απαραίτητη μια δοκιμαστική λειτουργία του για να εντοπίσουμε τυχόν αδυναμίες ή αβλεψίες». Αναλυτικά η συνέντευξη του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας:
– Ποιο είναι το όνομα του πρώτου ιμάμη της Αθήνας και ποιος τον επέλεξε; Το Δ.Σ. του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, σύμφωνα με τον νόμο, προκήρυξε τη θέση του ιμάμη, αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και κατέληξε ότι ο καταλληλότερος είναι ο Μοχάμεντ Ζακί.
– Ηταν ιμάμης και, αν ναι, πού; Ο Μοχάμεντ Ζακί είναι Ελληνας πολίτης. Είναι έγγαμος, τα παιδιά του φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας. Είναι ένας από τους ελάχιστους νόμιμους ιμάμηδες της Αθήνας και μιλά άπταιστα αραβικά και γαλλικά.
– Ποια είναι τα στοιχεία της προσωπικότητάς του με βάση τα οποία επελέγη και τι απήχηση έχει στους μουσουλμάνους; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή πρέπει να δοθεί από τα μέλη του Δ.Σ. που τον επέλεξαν. Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν τεθεί υπόψη μας, τα κύρια στοιχεία ήταν οι θεολογικές του γνώσεις, η γνώση των ελληνικών, η κατανόηση της εγχώριας πραγματικότητας, η ικανότητά του στη μελωδική απαγγελία του Ιερού Κορανίου και ο σεβασμός που απολαμβάνει ειδικά από την αραβική κοινότητα.
– Θα ακολουθήσει ο διορισμός και άλλων ιμάμηδων λόγω της 24ωρης λειτουργίας του τεμένους; Προς το παρόν δεν έχει διοριστεί ούτε καν αυτός που έχει επιλεγεί. Ολα θα γίνουν στην ώρα τους. Αλλωστε ήδη προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα μπορούν να βοηθούν αμισθί έως 4 βοηθοί ιμάμηδες που θα προταθούν από τις μουσουλμανικές κοινότητες και θα επιλεγούν με ευθύνη του Δ.Σ.
– Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του τζαμιού στον Βοτανικό; Θα συμπέσει με το Ραμαζάνι; Μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει ένα τζαμί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το κράτος. Είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, πολλές δυσκολίες και πολλές εκπλήξεις. Η αναγκαία τεχνογνωσία δεν υπάρχει, καθώς τώρα θα την αποκτήσει το Δ.Σ. Πρωτοπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε η πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου θα λειτουργήσει ένα δημόσιο τζαμί. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τζαμιά είναι ιδιωτικά και ελέγχονται από εκείνους που χρηματοδότησαν την κατασκευή τους. Για να αρχίσει η λειτουργία του πρέπει πρώτα να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον οργανισμό του και να στελεχωθεί με υπαλλήλους.
– Σε τι γλώσσα θα γίνεται το κήρυγμα; Το κήρυγμα θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορεί να χρησιμοποιείται και η αγγλική. Η προσευχή θα γίνεται, όπως συμβαίνει στα τζαμιά όλου του κόσμου, στην αραβική.
– Θα υπάρχει μιναρές; Οχι. Αυτό είναι γνωστό σε όλους, όπως και τα σχέδια του τζαμιού, από το 2010. Τώρα που είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσει το τέμενος ακούω τους ίδιους μουσουλμάνους που έλεγαν ότι ο μιναρές δεν είναι απαραίτητος και υποστήριζαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια του τζαμιού να διαμαρτύρονται και να επιτίθενται στο ελληνικό κράτος γιατί δεν έχει μιναρέ ή να χρησιμοποιούν υποτιμητικές και ασεβείς φράσεις για το δημόσιο τζαμί. Η στάση τους προσβάλλει τον ελληνικό λαό, προσβάλλει το Ισλάμ και δείχνει ασέβεια προς τον Ελληνα φορολογούμενο που πλήρωσε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του. Υπενθυμίζω ότι το τζαμί κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με χρήματα του ελληνικού λαού και είναι η μόνη περίπτωση που το ελληνικό κράτος πλήρωσε την κατασκευή ενός χώρου προσευχής μιας θρησκευτικής κοινότητας. Το ελληνικό κράτος δεν είχε καμία υποχρέωση να το κάνει. Ηθελε να το κάνει και πολύ σοφά έπραξε.
– Υπάρχει εκκλησία σε κοντινή απόσταση από το τέμενος; Φυσικά. Η πατρίδα μας είναι γεμάτη από εκκλησίες γιατί αυτή είναι η Ιστορία, ο πολιτισμός και η ταυτότητά μας. Σχεδόν απέναντι από το τέμενος βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Είναι πραγματική τύχη ότι βρίσκονται σε οπτική επαφή η εκκλησία και το τέμενος γιατί αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εκφραστεί δημόσια και καθαρά υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας όλων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχει υποστηρίξει τη λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.
– Τι περιλαμβάνει ο εξωτερικός χώρος; Χώρους στάθμευσης, μια μεγάλη πλατεία, μια παιδική χαρά και ένα σιντριβάνι. Θα είναι μάλιστα ανοιχτός για όλους τους Αθηναίους.