Μπορεί να έχουν περάσει αρκετοί μήνες από το τρομερό επεισόδιο στο Στενό του Κερτς όπου ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ουκρανικά πλοία, οδηγώντας τις δύο χώρες σε απόσταση αναπνοής από μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση, ωστόσο φαίνεται πως στη Μόσχα δεν το έχουν “ξεχάσει”.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ομοσπονδίας της Ρωσίας (άνω βουλή) ενέκρινε δήλωση την Τετάρτη που λέει ότι οι παραβιάσεις των κανόνων της ναυσιπλοΐας από τα ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς μπορούν να οδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία στην οποία μπορεί να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Πρόκειται για μια αναφορά η οποία υποδηλώνει την ενόχληση σε πρώτο βαθμό αλλά και την διάθεση κλιμάκωσης της έντασης σε δεύτερο βαθμό, της Ρωσίας, η οποία όχι μόνο ερμήνευσε το επεισόδιο στο Στενό του Κερτς ως ουκρανική πρόκληση, αλλά “βλέπει” την αύξηση της παρουσίας δυνάμεων του NATO σε ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές, νιώθοντας απειλή.
“Η διέλευση ουκρανικών πλοίων μέσω του Στενού του Κερτς δεν είναι θέμα ισορροπίας δυνάμεων ή παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αποτελεί αποκλειστικά πρόβλημα της συμμόρφωσης της Ουκρανίας με τις καθιερωμένες διαδικασίες που είναι γνωστές σε αυτήν και είχαν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία μέχρι και το Νοέμβριο του 2018.
Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να παρακαμφθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι γεμάτες με τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην οποία μπορεί να εμπλακεί και το ΝΑΤΟ “, αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι επεσήμαναν ότι μετά την εντατικοποίηση της δραστηριότητας στην μέχρι πρότινος ήρεμη περιοχή της Βαλτικής, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τώρα στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, καθώς επίσης είχε υποστηρίξει την Γεωργία το 2008 και την Ουκρανία το Νοέμβριο του 2018, ενοχλώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη Μόσχα.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Ρωσία τώρα στρατιωτικοποιεί έντονα την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς περίπου 28.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη χερσόνησο, ενώ ακόμα η Ρωσία διπλασίασε ουσιαστικά προϋπολογισμό της τα τελευταία 10 χρόνια για την άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία επιχειρεί να ενισχυθεί και να προβάλλει στο περιφερειακό αρχικά σύστημα και στην συνέχεια διεθνώς την ισχύ της για να προστατεύσει τα ζωτικά συμφέροντά της, με το επεισόδιο στο Στενό του Κερτς να δικαιολογεί απειλή πολέμου κατ’ εκτίμηση της.
Πηγή: onalert.gr, DefenceBlog / TASS