Θαλάσσιοι Τζέιμς Μποντ: Ο στρατός εκπαιδεύει σφυρίδες και λαβράκια

Οι υπερδυνάµεις του πλανήτη προσπαθούν να µετατρέψουν θαλάσσιους οργανισµούς σε στρατιωτικά όπλα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read
Οι υπερδυνάµεις του πλανήτη προσπαθούν να µετατρέψουν θαλάσσιους οργανισµούς σε στρατιωτικά όπλα

Ο πόλεμος αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ανθρώπινης ιστορίας. Παράλληλα, από την αρχαιότητα χρησιµοποιούνται ζώα και πτηνά για τη διεξαγωγή πολεµικών επιχειρήσεων. Και παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο άνθρωπος εξακολουθεί να χρειάζεται ζώα για στρατιωτικούς σκοπούς. Μόνο που πλέον προβλέπεται η επιστράτευση και της πανίδας και της χλωρίδας των θαλασσών.

-Advertisement-

Οπως αποκαλύφθηκε, εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη για λογαριασµό του αµερικανικού στρατού το πρόγραµµα Persistent Aquatic Living Sensors (PALS), στο πλαίσιο του οποίου επιχειρείται θαλάσσιοι οργανισµοί να γίνουν κατάσκοποι! Στο πρόγραµµα παίρνουν µέρος πέντε ερευνητικές οµάδες, καθεµία εκ των οποίων προσπαθεί να εκπαιδεύσει έναν θαλάσσιο οργανισµό να εντοπίζει υποβρύχια σκάφη. Οι επιστήµονες θέλουν να εκµεταλλευτούν τις αισθητηριακές ικανότητές τους για να εντοπίζουν σήµατα τα οποία τα τεχνολογικά µέσα δεν µπορούν να «πιάσουν» µέσα στο νερό.

Για παράδειγµα, πειραµατίζονται µε τα λαβράκια, τα οποία, καταπώς πιστεύεται, δύνανται να εντοπίζουν το µαγνητικό αποτύπωµα που αφήνουν τα υποβρύχια. Πειραµατίζονται επίσης µε ένα γιγαντιαίο είδος σφυρίδας η οποία ζει στον Ατλαντικό και λόγω του µεγέθους της, που φτάνει τα πέντε µέτρα, έχει λάβει την ονοµασία «Γολιάθ».

Το ψάρι αυτό µπορεί να εντοπίζει συµβατικά υποβρύχια όσο και υποβρύχια drones. Οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να εκµεταλλευτούν τις ιδιότητες που έχει ένα είδος γαρίδας που µπορεί να λειτουργήσει ως σόναρ. «Πρόκειται για µια νέα προσέγγιση του αµερικανικού πολεµικού ναυτικού για την υποβρύχια παρακολούθηση.

Αν καταφέρουµε να εκµεταλλευτούµε τις έµφυτες αισθητηριακές ικανότητες των θαλάσσιων οργανισµών, και ειδικότερα εκείνων που έχουν έντονη παρουσία στους ωκεανούς, µπορούµε να επεκτείνουµε την ικανότητα παρακολούθησης της ανθρώπινης υποβρύχιας δραστηριότητας χωρίς να γινόµαστε αντιληπτοί. Ευελπιστούµε ότι οι πληροφορίες που θα λαµβάνουµε θα µας βοηθούν να αναγνωρίζουµε µε ακρίβεια το µέγεθος και τον τύπο του υποβρύχιου σκάφους που έχουν εντοπίσει οι θαλάσσιοι οργανισµοί» αναφέρει η δρ Λόρι Αντορνάτο, επικεφαλής του προγράµµατος PALS.

Σύµφωνα µε τους υποστηρικτές του προγράµµατος, η δράση των ψαριών και των θαλάσσιων φυτών θα βοηθήσει στην προστασία πολεµικών πλοίων που µπορεί να αποτελέσουν στόχο. Την ίδια στιγµή, ο ρωσικός στρατός αναζητεί πέντε δελφίνια: δύο θηλυκά και τρία αρσενικά. Πιο συγκεκριµένα, θέλει να στρατολογήσει ρινοδέλφινα, που, χάρη στην εξαιρετική τους ακοή, θα µπορούσαν να ανιχνεύουν υποβρύχιες νάρκες, δύτες σαµποτέρ ή τη θέση εχθρικών υποβρυχίων. Ο αµερικανικός στρατός είχε και στο παρελθόν διερευνήσει την πιθανότητα να στρατολογήσει θαλάσσιους οργανισµούς, και συγκεκριµένα καρχαρίες. Εχει διαπιστωθεί ότι οι καρχαρίες µπορούν να εντοπίζουν ηλεκτρικά σήµατα. H ιδέα είχε ως εξής: Ενα κοπάδι καρχαριών που θα ελεγχόταν µε ραδιοσήµατα θα ήταν µια άριστη οµάδα κατασκόπων που θα παρακολουθούσε πλοία και θα εντόπιζε υποθαλάσσια ορυχεία ή καλώδια. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, τελικά, δεν προχώρησε.

Συλλέκτες δεδομένων

Το πρόγραµµα PALS διεξάγεται υπό τη σκέπη του Τµήµατος Ανάπτυξης Προηγµένων Τεχνολογιών του αµερικανικού στρατού, της DARPA. Οι επιτελείς της υπηρεσίας πιστεύουν ότι οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του PALS θα έχουν και µη στρατιωτικές εφαρµογές. Υπάρχει ήδη η σκέψη να δηµιουργηθούν γενετικά τροποποιηµένα φυτά τα οποία θα λειτουργούν ως ζωντανοί αισθητήρες για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδοµένων.

Εκτός από τα ψάρια και τα φυτά, η DARPA έχει θέσει σε εφαρµογή ένα πρόγραµµα που ονοµάζεται «Συµµαχία εντόµων». Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπεται η εµφύτευση ιών σε έντοµα τα οποία θα τους διασπείρουν στα φυτά, προκαλώντας µε αυτό τον τρόπο γενετικές αλλαγές που θα κάνουν τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές και αποδοτικές. Οµως, πολλοί επιστήµονες εκφράζουν επιφυλάξεις, αφού εκτιµούν ότι µπορεί η τεχνολογία να αξιοποιηθεί για την κατασκευή βιολογικών όπλων.

ethnos.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *