Απόρρητα Βρετανικά έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν και αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα θα ήταν ένα από τα έμμεσα θύματα των πυρηνικών εξαιτίας του «ψυχρού πολέμου»
Παρά το γεγονός οτι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικό εξοπλισμό αυξάνονται, το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου, τουλάχιστον στο άμεσο διάστημα, δεν φαντάζει και τόσο πιθανό. Ειδικά μάλιστα μετά την ένταση που υπήρχε πριν από μερικές εβδομάδες μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας, η οποία ξεπεράστηκε…
Πίσω όμως στην εποχή του «ψυχρού πολέμου», το ενδεχόμενο αυτό δεν ήταν και τόσο απίθανο, καθώς οι σχέσεις μεταξύ δύσης και ανατολής ήταν τεταμένες… Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η Μεγάλη Βρετανία να είχε φτιάξει και υποθετικό σενάριο για το τί θα συνέβαινε και στο οποίο εμπλέκεται έστω και έμμεσα η Ελλάδα.
Τα ντοκουμέντα που το αποκαλύπτουν, αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν στην δημοσιότητα από το αρχείο εγγράφων που βρίσκεται στο δυτικό Λονδίνο.
Το σενάριο που εξετάζουν είναι το χειρότερο δυνατό και τοποθετείται στο 1981, με αφετηρία τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς. Τότε λοιπόν η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν μεγαλώνουν την ρήξη με την Σταλινική κομμουνιστική ανατολή που έχει καταφέρει να οικοδομηθεί στα Βαλκάνια και όχι μόνο.
Η είδηση οτι Βρετανικά στρατεύματα κατευθύνονται στην Δυτική Γερμανία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ προκαλεί τον πρώτο πανικό στο Λονδίνο, με αρκετό κόσμο να φεύγει για την ύπαιθρο και τα ράφια των καταστημάτων να αδειάζουν. Διαδηλώσεις για ειρήνη ξεσπούν σε όλη την χώρα, ενώ οι εφημερίδες κυκλοφορούν με οδηγίες για το πως οι πολίτες μπορούν να προφυλαχτούν.
Στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν τότε, η Σοβιετική Ένωση έχοντας περάσει και από την Γιουγκοσλαβία, επιτεθείτε στις αεροπορικές βάσεις της Μεγάλης Βρετανίας, με τις εικόνες στους δρόμους της πόλης να θυμίζουν Βιετνάμ, ενώ λίγο αργότερα εισβάλει και στην Δυτική Γερμανία.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ τότε, σε συνεννόηση με τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, βλέποντας την ήττα να έρχεται, καταφεύγουν στην έσχατη λύση. Την χρήση πυρηνικών…
Έτσι, δίνεται εντολή να βομβαρδιστούν η Ανατολική Γερμανία, η Τσεχοσλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η γειτονική Βουλγαρία. Κάτι που θα είχε ως έμμεσο θύμα και την χώρα μας και συγκεκριμένα την Βόρεια Ελλάδα λόγω της μόλυνσης που θα υπήρχε σε νερό και σε αέρα…
Ευτυχώς, το σενάριο αυτό ουδέποτε έγινε πραγματικότητα…
gazzetta.gr