Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση για τον Ελαιώνα

Δήμητρα Γιωτίδου
3 Min Read

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, εγκρίνει την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Δημοσίου, για τη  χρήση δημοτικού χώρου στον Ελαιώνα, ως προσωρινής  Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα το μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών, ανέλαβε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε και η εύρυθμη λειτουργία της πόλης να εξασφαλίζεται και τα δικαιώματα των προσφύγων, έτσι όπως απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, να προστατεύονται.

Από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες – κάτι που ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ήδη από τα περασμένα Χριστούγεννα έχει επισημάνει – και δεδομένου ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες δεν προοιωνίζονται αποκλιμάκωση του ζητήματος, η πόλη της Αθήνας είναι έτοιμη και στην πρώτη γραμμή, ώστε να διαχειριστεί το μερίδιο της δικής της ευθύνης. Μίας δυσανάλογα μεγάλης ευθύνης που σηκώνει στις πλάτες της, σε σχέση με τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης και τον επικουρικό των υπολοίπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης, είναι η λειτουργία της προσωρινής Ανοικτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Ειδική νομοθεσία ρυθμίζει τα της λειτουργίας των δομών αυτών. Το ποιοι δικαιούνται και με ποια κριτήρια να φιλοξενηθούν, εναπόκειται στην απόφαση των οργάνων που προβλέπονται από την ειδική νομοθεσία. Ο δήμος Αθηναίων μέσω της Επιτροπής που προβλέπει η Σύμβαση, θα διασφαλίζει ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματά του ως ιδιοκτήτη και θα επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συμμετοχή του στη λειτουργία της Δομής.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται ως τις 31.12.2016 και αποτελεί συνέχεια της δωρεάν παραχώρησης που έχει κάνει ο Δήμος προς το Ελληνικό Δημόσιο και αφορά ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων, έκτασης 20.000 τ.μ., από σχεδόν 12.000 τ.μ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, έως 31.12.2015.

Τα έξοδά της αναλαμβάνονται από το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π..- οι λογαριασμοί θα είναι στο όνομα του Δημοσίου). Επίσης το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ολοκληρώσει τα εκκρεμή έργα της περιοχής, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί από τη δημοτική αρχή (διάνοιξη οδού Αγίας Άννης, αποχετευτικά έργα κ.λ.π.).

Ο δήμος Αθηναίων θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των κατοίκων της Αθήνας και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και καλεί, για μία ακόμη φορά, την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στην εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιβεβαιώσει τον συνεκτικό ρόλο της στην κοινωνία.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *