Συντάξεις Μαΐου – Επιδόματα-Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθούν

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
3 Min Read

Tο υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Λόγω Πάσχα έχει προγραμματιστεί να γίνουν νωρίτερα όλες οι πληρωμές

Στις πληρωμές αυτές εντάσσονται και η καταβολή του Κοινωνικού Εισόδηματος Αλληλεγγύης, της πρώτης δόσης του Επιδόματος ενοικίου και των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.Μέσα στις επόμενες ημέρες υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα dikaiologitika, να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των αιτήσεων για να καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος ενοικίου γύρω στις 19 του μήνα μαζί με τα αναδρομικά Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.Η πληρωμή γίνεται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Η επόμενη πληρωμή – η τρίτη κατά σειρά για τα αναπηρικά επιδόματα εντός του 2019 – θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο πριν από το Πάσχα και θα αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Από την καταβολή του Απριλίου και μετά, τα προνοιακά, αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα και λοιπά προνοιακά θα καταβάλλονται κάθε μήνα σε κοινή για όλους ημερομηνία.

Πότε θα λάβουν το δώρο Πάσχα οι εργαζόμενοι

Το δώρο του Πάσχα καταβάλλεται στους εργαζόμενους μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη. Για το δώρο παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσίων. Σημειώνεται ότι καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο με χρήματα.

Το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται για το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου. Έτσι, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό. Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Ποιες μέρες δεν λαμβάνονται υπόψη

Οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας άνευ αποδοχών, δεν υπολογίζονται.

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *