«Σιγή ιχθύος» τηρούν σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου γύρω από τις αποκαλύψεις για την Μυρσίνη Λοΐζου, που την εξώθησαν σε παραίτηση από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η «θύελλα» των αντιδράσεων μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» να ανάγκασε το πρωθυπουργικό επιτελείο να κάνει αποδεκτή την παραίτηση της κόρης του Μάνου Λοΐζου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση ούτε από το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά ούτε και από το κόμμα.
Η «γκάφα» του κυβερνητικού επιτελείου να επιλέξει την κυρία Λοΐζου για την ευρωπαϊκή λίστα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σοκ και αμηχανία, ενώ την εισήγηση φέρεται να «χρεώνεται» ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το αν ήξεραν -και ποιοι- τις δικαστικές της… περιπέτειες.
Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», η πρώην, πλέον, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Λοΐζου, εισέπραττε παρανόμως επί 69 μήνες τη σύνταξη της μητέρας της, που είχε πεθάνει και, για τον λόγο αυτό, το 2017 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή. Σύμφωνα με την απόφαση 905 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών της 28ης Φεβρουαρίου 2017, η Μυρσίνη Λοΐζου «ξέχασε» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της και εισέπραξε παράνομα €52.000 για 69 μήνες. Μέχρι σήμερα, η κυρία Λοΐζου δεν έχει πληρώσει τίποτα και με τις προσαυξήσεις χρωστά το συνολικό ποσό των 94.000 ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου δικάζεται και πάλι για φορολογικά αδικήματα.
Παρά την αρχική πρόθεση στο Μαξίμου να την στηρίξουν, γρήγορα έγινε αντιληπτό το πολιτικό κόστος που έχει προκαλέσει η εν λόγω υποψηφιότητα και, αφού «απολογήθηκε» η κυρία Λοΐζου, στη συνέχεια της ζητήθηκε να παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον σάλο μετέβη στο Μαξίμου, όπου εκεί φέρεται να συντάχθηκε η επιστολή παραίτησής της, προκειμένου να γίνει κεντρικά η διαχείριση της ζημιάς.
Το δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος για την εις βάρος της Μυρσίνης Λοΐζου καταδικαστική απόφαση για την παράνομη λήψη της σύνταξης, αλλά και το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο που έχει για χρέη προς το Δημόσιο, «ξεχείλισε το ποτήρι», αφού από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της, η κυρία Λοΐζου αποτέλεσε… πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα, που όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες του περί έκπληξης, βρέθηκε σε θέση να απολογείται για το παρελθόν της κόρης του Μάνου Λοΐζου.
Μετά το πρώτο σοκ στην Ηρώδου Αττικου, η συζήτηση πλέον έχει μετατοπιστεί στο ποιοι, τι και αν γνώριζαν για τις δικαστικές περιπέτειες της κυρίας Λοΐζου, αφήνοντας έκθετο τον πρωθυπουργό και το κόμμα, σε μια κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψάχνει διακαώς στελέχη να ενταξει στις ευρωλίστες, προκειμένου να περιορίσει την επερχόμενη ήττα στις εκλογές του Μαΐου.
Τα ερωτήματα, δε, που θέτει η αντιπολίτευση, είναι αμείλικτα και έρχονται να βαρύνουν έτι περαιτέρω το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αποκάλυψη του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε από την Κέρκυρα, όπου πραγματοποίησε περιοδεία: «Την επέλεξε ο κ. Τσίπρας, παρότι γνώριζε τα όσα είχε πει για την τρομοκρατία. Μάθαμε όμως η κυρία Λοΐζου για 5,5 χρόνια εισέπραττε την σύνταξη της μητέρας της, που είχε πεθάνει. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε».
Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στους πολίτες: «Το ζητούμενο όμως είναι όχι να αποσυρθεί η κυρία Λοΐζου από την λίστα, αλλά επιτέλους να αποσυρθεί από την εξουσία ο κ. Τσίπρας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την δική σας παρουσία στις κάλπες».
1. Ποιος συνεργάτης του κ. Τσίπρα επέλεξε την κυρία Λοΐζου και με ποια ακριβώς κριτήρια;
2. Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας την καταδίκη της για την παράνομη σύνταξη, όταν την υποδέχθηκε στο Μαξίμου;
3. Είχε επικοινωνήσει το πρωί (σ.σ. της Παρασκευής) ο κ. Τζανακόπουλος με την κυρία Λοΐζου, όταν ψευδώς και δημόσια υποστήριξε ότι δεν πήρε τα χρήματα που της καταβάλλονταν επί 69 μήνες;
Στην παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στο Open, επισήμανε ότι «από την αρχή είχαμε ανατριχιάσει από τις προκλητικές δηλώσεις της (σ.σ. της Μυρσίνης Λοΐζου) για τα επεισόδια. Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; Ήταν γνωστό ποια ήταν η γυναίκα αυτή από πριν».
Κριτική και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών
Παρά τη σιωπή σε κυβέρνηση και κόμμα, πάντως, σε πολύ υψηλούς τόνους καταδίκασε την Μυρσίνη Λοΐζου για την συμπεριφορά της ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, που μίλησε για «φάουλ» που δεν ενημέρωσε για τις υποθέσεις της τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για δείγματα του χαρακτήρα της.
«Ήταν μία τραυματική εμπειρία όλη αυτή ιστορία. Το να δώσεις το χρίσμα, να κάνεις την τιμή σε κάποιον να είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια να αποδειχθούν αυτά που αποδείχτηκαν, είναι τραυματικό. Ηταν ένα φάουλ της κυρίας Λοΐζου. Οταν σου κάνει ένας πολιτικός χώρος μία τιμή, δεν γίνεται να την αποδέχεσαι και να μην ενημερώνεις ότι έχεις σοβαρές υποθέσεις, με τις οποίες θα δημιουργηθεί θέμα. Το λες και τους λες “πάρτε εσείς την ευθύνη αν με αυτές τις υποθέσεις που έχω συνεχίζετε να με θέλετε ή όχι”. Θεωρώ ότι ήταν ακραίο το λάθος της ότι απέκρυψε όλα αυτά τα θέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1.
«Φαίνεται ο χαρακτήρας από τη στιγμή που τα απέκρυψε αυτά. Σημαίνει ότι και αυτά που έκανε, να παίρνει πεντέμισι χρόνια τη σύνταξη της μητέρας της και να μην πηγαίνει να πει “παιδιά κακώς την βάζετε, να τα χαρτιά μου, γιατί το κάνετε;”, δείχνει και ένα χαρακτήρα και δείχνει τον χαρακτήρα αυτόν και ο τρόπος που έκανε τη χθεσινή δήλωση της. Όλα αυτά πραγματικά είναι ένα κομμάτι αρνητικό στο χαρακτήρα της κυρίας Λοΐζου» συνέχισε ο κ. Πουλάκης.
Δεν άφησε εκτός της κριτικής του μάλιστα ούτε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, που δεν έλεγξαν το παρελθόν της Μυρσίνης Λοΐζου, λέγοντας πως «αν τα είχανε ψάξει καλύτερα, δεν θα γινόταν η πρόταση. Ομως, όταν ένας πολιτικός χώρος κάνει την οποιαδήποτε επιλογή του, δεν πρέπει να παίζεις συγχρόνως και το ρόλο του ντετέκτιβ. Αποδείχτηκε βέβαια ότι μακάρι να τον είχε παίξει αυτό το ρόλο, αλλά δεν μπορώ να βάλω πολύ αρνητικό σημείο σε αυτό. Είδα την ανάρτηση του κ. Σταϊκούρα ότι η υπόθεση ήταν γνωστή από το 2012, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν γνωστό και σε όσους την επέλεξαν. Εκ των πραγμάτων πάντως αποδεικνύεται ότι καλό θα ήταν να είχε ψαχτεί».