Frank-Walter Steinmeier: “Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Τις διεθνείς επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, κατά την επίσκεψή του στην επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ. Ο κ. Steinmeier, τόνισε ότι δεν υπάρχουν “εύκολες συνταγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας” και ότι “η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν θα είναι αποτελεσματική”. Από την άλλη ο πρόεδρος της επιτροπής E. Brok, τόνισε ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφή την διάκριση μεταξύ μεταναστευτικού και τρομοκρατίας.

-Advertisement-

 

Ο απόηχος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και η ανάγκη πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών του ΕΚ, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier. “Δεν υπάρχει χώρος για αισιοδοξία ή ευφορία”, είπε ο υπουργός, ωστόσο τόνισε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στη Βιέννη, για τη Συρία και το μεταναστευτικό κατάφεραν να φέρουν κοντά τις ΗΠΑ με τη Ρωσία αλλά και το Ιράν με τη Σαουδική Αραβία.

 

- Advertisement -

Είπε ακόμα, ότι παρόλο που μπορεί να μοιάζει “ουτοπικό”, έχει ήδη συμφωνηθεί, ο οδικός χάρτης για την κατάπαυση του πυρρός. “Η αντιπολίτευση και ο συριακός στρατός, θα πρέπει να σταματήσουν να πολεμούν ο ένας τον άλλο πια, διαφορετικά δεν θα τους μείνουν καθόλου δυνάμεις να πολεμήσουν το ισλαμικό κράτος και την Al Nusra. Σε έξι μήνες από σήμερα θα πρέπει να έχουν προταθεί τα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης και σε ενάμιση χρόνο θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές”, δήλωσε ο κ. Steinmeier.

 

Ο ευρωβουλευτής Javier Nart (Φιλελεύθεροι, Ισπανία), ρώτησε “πώς μπορούμε να πολεμήσουμε το IK, αν οι στρατιωτικοί λένε ότι χρειάζονται πεντέμισι χρόνια;”, ενώ ο Τάκης Χατζηγεωργίου από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, σημείωσε ότι η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους Πεσμεργκά, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη στηρίζει και την Τουρκία και τους Κούρδους.

 

Η Barbara Lochbihler (Πράσινοι, Γερμανία), καλωσόρισε τον οδικό χάρτη για τη Συρίας αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα του Άσαντ, εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να βρεθεί λύση. “Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά εγκλήματα πολέμου, των οποίων οι ένοχοι δεν θα πρέπει να ξεφύγουν ατιμώρητοι”, είπε.

-Advertisement-
=Advertisement=

 

Το Σένγκεν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

 

Υπό τη σκιά των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, η Michèle Alliot Marie (ΕΛΚ, Γαλλία), αναρωτήθηκε αν έχει έρθει η ώρα για την εφαρμογή του άρθρου 222 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία αναφέρει ότι “η Ένωση και τα κράτη μέλη της ενεργούν από κοινού, με πνεύμα αλληλεγγύης, εάν ένα κράτος μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση”. Πρόσθεσε ότι αυτή μπορεί να είναι και η στιγμή προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

 

Ο Afzal Khan (Σοσιαλιστές, Βρετανία), είπε ότι “πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ασφαλίσουμε να εξωτερικά μας σύνορα και για να μοιραζόμαστε τις μυστικές πληροφορίες πιο αποτελεσματικά”.

 

Επίσης, πολλά ήταν τα μέλη που αναφέρθηκαν στο ζήτημα της Συνθήκης του Σένγκεν αλλά και στην επικοινωνία των δικαστικών αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Charles Tannock (Μεταρρυθμιστές, Βρετανία), ρώτησε “γιατί δεν ενημέρωσε η γερμανική αστυνομία τις γαλλικές αρχές για τις πληροφορίες που είχε για τη σύλληψη του αυτοκινήτου, με πινακίδες από το Μαυροβούνιο, στα σύνορα της Αυστρίας που ήταν γεμάτο με όπλα και κατευθυνόταν προς το Παρίσι;”.

 

Τέλος, ο James Carver (Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας, Βρετανία), τόνισε τους “ανεπαρκείς ελέγχους στα σύνορα” και ρώτησε αν οι επιθέσεις στο Παρίσι “σημαίνουν στην πράξη το τέλος του Σένγκεν και της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών στην ΕΕ;”.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *