Τις διεργασίες και τις σκέψεις που γίνονται στο στενό επιτελείο του Μαξίμου για τις πρόωρες εκλογές αποκάλυψε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά, με μία μάλλον χιουμοριστική διατύπωση, ότι δηλαδή πολλοί τον έχουν «γαργαλήσει για εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές».
Αλλά όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε μια ανοιχτή συζήτηση με νέους που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, «αντιστέκεται και αυτό δεν θα γίνει». Προσθέτοντας ότι οι εκλογές «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επειδή πρέπει τα διλήμματα να είναι ξεκάθαρα».
Οι εισηγήσεις που δεχόταν και δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για πρόωρες εκλογές την άνοιξη είναι κοινό μυστικό, και φυσικά έχουν ως αφετηρία τις δημοσκοπήσεις που επίμονα τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν μια σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας -και μάλιστα με μια διαφορά που βρίσκεται πλέον σε διψήφιο νούμερο. Η λογική των εισηγήσεων ήταν και είναι να ανασχεθεί η φθορά της κυβέρνησης και να αποφευχθεί μια μεγάλη ήττα, που είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον τελικά οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη είχε καεί λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, από την αποκάλυψη ότι θα κατατεθεί τροπολογία που επιτρέπει πλέον στους βουλευτές να είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι ευρωβουλευτές και να διατηρήσουν τη βουλευτική ιδιότητα, έως ότου ορκιστούν στην Ευρωβουλή.
Η τροπολογία θεωρήθηκε ευλόγως ότι αφορά δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που θέλουν διακαώς να είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή (γι’ αυτό και κατηγορήθηκε ως «φωτογραφική»), την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη. Δύο ανεξάρτητους τυπικά βουλευτές, συνεργαζόμενους όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκλεγεί με τη σημαία των ΑΝΕΛ (η υπουργός Τουρισμού) και με τη φανέλα του Ποταμιού (ο βουλευτής Ηρακλείου). Και αυτό γιατί σε περίπτωση που παραιτούνταν από βουλευτές για να μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος, τη θέση τους θα καταλάμβαναν οι επιλαχόντες υποψήφιοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονταν, με συνέπεια να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη.
Η τροπολογία θεωρήθηκε -όχι άδικα- ότι έδινε τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού σε αυτήν την περίπτωση, την ίδια ημερομηνία με την ανακήρυξη των υποψηφίων, θα διαλυόταν και η Βουλή, με συνέπεια να μην έχει ανάγκη πλέον ο Αλέξης Τσίπρας τη δεδηλωμένη.
Οι ελπίδες του Μαξίμου
Ο λόγος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές είναι η ελπίδα που διατηρεί το επιτελείο του Μαξίμου ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λόγω και της χαλαρότητας της ψήφου, δεν θα είναι ανάλογο των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη η Νέα Δημοκρατία, και θα μπορεί να εκληφθεί από την κυβέρνηση ως σήμα ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και ότι οι εθνικές εκλογές παίζονται.
Ποντάρουν στον… Βελόπουλο
Στόχος του επιτελείου του Μαξίμου, τον οποίο μάλιστα θεωρούν εφικτό, είναι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογέςνα μην ξεπερνά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες και η Νέα Δημοκρατία -ει δυνατόν- να μην ξεπεράσει το 30%. Σε αυτήν την περίπτωση, το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο -που είναι και η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης- φαίνεται ακόμα πιο πιθανό. Ενώ υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο στην εκλογική εξίσωση, στο οποίο ποντάρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ο παράγοντας Βελόπουλος.
Στόχος των εκλογολόγων του Αλέξη Τσίπρα είναι να δοθεί ο χρόνος στο κόμμα της Ελληνικής Λύσης να μπορέσει να αναπτυχθεί, ώστε να μπει στη Βουλή -οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει υπαρκτό ρεύμα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα- σενάριο που θα κάνει πιο δύσκολη την κατάκτησης της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία. Σε περίπτωση δε που το κόμμα Βελόπουλου εκλέξει ευρωβουλευτή, τότε η πορεία του κόμματος έχει ακόμα μεγαλύτερο αέρα στα πανιά του.
Αυτό είναι το σενάριο που επιδιώκουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη για το τι θα θεωρηθεί επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, υπολογίζοντας ότι οποιαδήποτε διαφορά άνω των 3,5 μονάδων (που ήταν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες ευρωεκλογές, και την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει θρίαμβο) θα είναι μια τεράστια επιτυχία για την Πειραιώς.
Το εναλλακτικό σενάριο του Ιουνίου
Εναλλακτικό σενάριο που επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αν οι σχεδιασμοί αποδειχθούν ασκήσεις επί χάρτου, είναι οι εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού. Το σενάριο αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αν δηλαδή, παρά τα σχέδια και τις ελπίδες που διατηρεί η ομάδα πέριξ του Αλέξη Τσίπρα, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, ορισμένοι προτείνουν προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά και ο κίνδυνος ενός νέου «ατυχήματος» το καλοκαίρι… που θα καταστήσουν την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές κάλπες όχι απλά μονόδρομο, αλλά στρατηγικού μεγέθους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις μετά τις εκλογές.
Πηγή: | iefimerida.gr