Διατάξεις που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης των Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΠ) και την απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών που λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην οργάνωσή τους περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ευρείας άναρχης βιομηχανικής δόμησης στην περιοχή των Οινόφυτων.
Συγκεκριμένα:
– Διευκρινίζονται πλήρως το καθεστώς του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου και ο χρόνος πιστοποίησης της απαιτούμενης αύξησης (έξι μήνες μετά την απόφαση έγκρισης του ΕΠ), ώστε το μετοχικό κεφάλαιο να μην είναι κατώτερο του 10% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
– Δίνεται η δυνατότητα αίτησης ανάπτυξης ΕΠ και σε εταιρείες υπό σύσταση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ιδιαίτερο κίνητρο για την ανάληψη πρωτοβουλιών ανάπτυξης ΕΠ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν υποχρεούνται να συστήσουν ΑΕ Ειδικού Σκοπού πριν την έγκριση της επένδυσης. Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ότι με αυτήν τη ρύθμιση διευκολύνονται σημαντικά δημόσιοι φορείς, ΟΤΑ και Επιμελητήρια, να αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες και να προβαίνουν στην ίδρυση ΑΕ, όταν αυτές οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται θετικά, χωρίς να χάνεται μεγάλος και πολύτιμος χρόνος, ειδικά για δημόσιους φορείς, όπου η συμμετοχή τους σε ΑΕ απαιτεί μεγάλες διοικητικές διαδικασίες και ελέγχους, που μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα με την εξέταση του φακέλου έγκρισης της επένδυσης.
– Προωθούνται διατάξεις σχετικά με τη δυνατότητα μείωσης χώρων στάθμευσης, ακόμα και για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όταν ο αναγκαίος αριθμός καλύπτεται και από τις κοινόχρηστες θέσεις.
– Διευρύνεται η δυνατότητα τμηματικής ολοκλήρωσης των έργων υποδομής και σε πάνω από δύο φάσεις.
– Επεκτείνονται οι διατάξεις απαλλαγής από άδεια εγκατάστασης και τα κίνητρα του ν. 3982/2011 και στις επιχειρήσεις εφοδιαστικής που εγκαθίστανται εντός ΕΠ. ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Επιπλέον, με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου επιτυγχάνεται για πρώτη φορά η ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ευρείας άναρχης βιομηχανικής δόμησης στην περιοχή των Οινόφυτων. Με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Τανάγρας, αλλά και των οικονομικών φορέων της περιοχής, διαμορφώθηκε -κατόπιν ευρείας διαβούλευσης- μία στρατηγική για την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής (Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού Ποταμού και την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινόφυτων-Σχηματαρίου – ΟΣΣΠ).
Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει α) την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) της ΑΒΣ Οινόφυτων – Σχηματαρίου και β) την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ΛΑΠ Ασωπού για την περιβαλλοντική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών και την αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Τεχνικά επαγγέλματα
Με τα άρθρα 12-18 επιλύονται θέματα σχετικά με την άσκηση τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και δίνεται ευθέως η δυνατότητα ένταξης στο επάγγελμα και στους αποφοίτους των ισότιμων και αντίστοιχων σχολών, πέραν αυτών που αναγράφονται περιοριστικά σε όλα τα ΠΔ που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 3982/2011.
Άλλες διατάξεις
Προωθούνται ρυθμίσεις για ενίσχυση των ελέγχων στη διακίνηση καυσίμων και συγκεκριμένα προβλέπεται χρήση ειδικά μετασκευασμένου αυτοκινούμενου οχήματος με ειδικές προδιαγραφές επί των συστημάτων μέτρησης και των συστημάτων εντοπισμού.
Διευκρινίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης επιχειρήσεων logistics σε περιοχές στις οποίες επιτρέπονται μόνο οι εμπορικές αποθήκες με τις ειδικές ρυθμίσεις αυτών (αφορά την περιοχή του Ασπροπύργου).
Τέλος, διευκολύνεται η διαδικασία αδειοδότησης για τις περιπτώσεις διαχωρισμού υφιστάμενων βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων και αποθηκών που λειτουργούν νόμιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής.