Νέα μεγάλη δανική επιστημονική έρευνα έρχεται για μια ακόμη φορά να καθησυχάσει όσους γονείς φοβούνται -λόγω παραπληροφόρησης από τους πολέμιους των εμβολίων- ότι το παιδί τους κινδυνεύει
Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη δανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται για μια ακόμη φορά να καθησυχάσει όσους γονείς φοβούνται -λόγω παραπληροφόρησης από τους πολέμιους των εμβολίων- ότι το παιδί τους κινδυνεύει με τη συγκεκριμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, αν κάνει το εμβόλιο, το οποίο όλοι οι ειδικοί θεωρούν απολύτως αναγκαίο, σε μια εποχή μάλιστα που παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- αυξάνονται τα περιστατικά ιλαράς και τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Unicef έχουν απευθύνει πρόσφατα σχετικές προειδοποιήσεις.
Η νέα μελέτη -όπως και άλλες στο παρελθόν- δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον κίνδυνο αυτισμού. Δεν διαπίστωσε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καμία απολύτως ομάδα παιδιών που εξέτασε: αγόρια, κορίτσια, παιδιά που άργησαν να κάνουν το εμβόλιο, παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας γονείς, παιδιά με πολύ χαμηλό βάρος, παιδιά που είχαν γεννηθεί πολύ πρόωρα, παιδιά με μητέρα που κάπνιζε στην εγκυμοσύνη και παιδιά με αδέλφια που έχουν διαγνωσμένο αυτισμό (αν και παραμένει ακόμη ασαφές ποιοι ακριβώς βιολογικοί μηχανισμοί προκαλούν τον αυτισμό, η διαταραχή έχει εν μέρει γενετικό υπόβαθρο). Μάλιστα βρέθηκαν ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο αυτισμού στα κορίτσια και στα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999-2001.
Ο όλος θόρυβος είχε ξεκινήσει από μια μικρή μελέτη του γιατρού ‘Αντριου Γουέικφιλντ 1998 στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, η οποία τελικά είχε αποσυρθεί ως αναξιόπιστη, καθώς, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας της βρέθηκε να έχει πληρωθεί από δικηγορική εταιρεία, η οποία ήθελε να μηνύσει μια εταιρεία παραγωγής εμβολίων, ενώ ο ίδιος είχε παράλληλα ήδη καταθέσει μια δική του πατέντα για ένα υποτίθεται ασφαλέστερο εμβόλιο που είχε αναπτύξει. Τελικά απαγορεύθηκε στον Γουέικφιλντ να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα.
Από το 1998 αρκετές μελέτες δεν έχουν βρει καμία σχέση ανάμεσα στο τριπλό εμβόλιο και στον αυτισμό, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα -που σε αρκετές χώρες συμβαδίζει με έναν αντικαθεστωτικό και αντιελιτίστικο λαϊκισμό- επιμένει να αμφισβητεί την ασφάλεια του εμβολίου. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι δύσκολα θα πειστεί ακόμη και από τη νέα καθησυχαστική μελέτη, παρ’ όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο ενέχει για τα παιδιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ