Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, η υπεροχή της φύσης και ένας χρησμός. Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το μέρος που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι Δελφοί συγκεντρώνουν αυτές τις μέρες συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον αφού λόγω του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σημαντικές προσωπικότητες της οικονομικής, και πολιτικής ζωής της χώρας και της Ευρώπης, τους επισκέπτονται για να δώσουν το δικό τους όραμα για το μέλλον, όπως στα Αρχαία χρόνια που στο μαντείο πήγαιναν όσοι ήθελαν να πάρουν τον πολυπόθητο χρησμό. Οι Δελφοί είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο που συναρπάζει.
Η μυθολογία πίσω από έναν τόπο-μύθο
Μύθοι, ιστορία και αλήθεια πλέκονται, για να εγκωμιάσουν το μεγαλείο των Δελφών! Κατά τη μυθολογία, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από αντίθετες κατευθύνσεις, για να υποδείξουν το κέντρο του κόσμου. Συναντήθηκαν στους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης». Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, στους Δελφούς υπήρχε ένα ιερό, αφιερωμένο στη θεά Γη, με φύλακα τον δράκοντα Πύθωνα. Ο Απόλλωνας, μεταμορφωμένος σε δελφίνι, έφθασε στο επίνειο των Δελφών, την Κίρρα, σκότωσε τον Πύθωνα και ίδρυσε το δικό του ιερό, το ναό του Απόλλωνα. Το μαντείο των Δελφών υπήρξε σπουδαίο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. και επιβράβευε τους «θεοπρόπους» με χρησμούς που θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι. Οι αρχαίοι προσκυνητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους με δεκάδες λαμπρά αναθήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Ο ναός του Απόλλωνα, το Θέατρο και το Στάδιο
Σαν προσκυνητής των αρχαίων χρόνων, πρέπει περπατήσετε την Ιερά Οδό ως τον μεγαλόπρεπο ναό του Απόλλωνα που κόσμησαν Αθηναίοι γλύπτες. Στα βάθη του, το άδυτο όπου η Πυθία έδινε τους χρησμούς της. Γεμάτος από μνημεία και «θησαυρούς» που αφιέρωσαν οι πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, ηγεμόνες ή απλοί άνθρωποι, ο χώρος όλος εκλύει ακόμη μια μοναδική ενέργεια. Θα σταθείτε και θα θαυμάσετε ώρα πολλή τα ερείπια του ναού, που υψώνεται από το 330 π.Χ., στη θέση παλαιότερου δωρικού ναού που είχε κτιστεί το 505 π.Χ. Βόρεια του ιερού θα βρείτε το θέατρο, που φιλοξενούσε μουσικούς και δραματικούς αγώνες. Ακόμη ψηλότερα, σε ένα τοπίο εντυπωσιακό, το Στάδιο όπου διοργανώνονταν τα αθλητικά αγωνίσματα… Μια αρχαία διαδρομή, μια ιστορία εντυπωσιακή, μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά.
Το Κωρύκειο Άντρο
Από ένα μεγάλο τριγωνικό άνοιγμα θα μπείτε στην υποβλητικά φωτισμένη σπηλιά, για να θαυμάσετε εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο Κωρύκειο Άντρο, το μεγαλειώδες σπήλαιο του Παρνασσού, κρύβεται μια πλούσια ιστορία, καθώς εδώ ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ευρήματα της περιοχής, που χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.). Τον 5ο αι. π.Χ, εδώ λατρεύονταν οι Νύμφες και ο θεός των δασών, Πάνας. Μια εμπειρία με ατμόσφαιρα μυστικιστική.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας. Χτίστηκε το 1903, για να στεγάσει ευρήματα της Μεγάλης Ανασκαφής που είχε αρχίσει το 1892. Με την επανέκθεση ολόκληρης της συλλογής του, που εγκαινιάσθηκε το 2004, τα εκθέματα αναδείχθηκαν, εμπλουτίσθηκαν και αναδιαρρυθμίστηκαν σύμφωνα με τη σύγχρονη μουσειογραφική αντίληψη. Ο περίφημος Ηνίοχος έχει περίοπτη θέση στο μουσείο αυτό, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών που περιδιαβαίνουν καθημερινά τις 14 αίθουσές του.
Η αναβίωση των Δελφικών Γιορτών
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης Άγγελος Σικελιανός με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ επιχείρησαν την αναβίωση των Δελφών ως παγκόσμιου κέντρου. Στις πρώτες Δελφικές Γιορτές το 1927, η αρχαία αίγλη αναβίωσε, με παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου στο αρχαίο θέατρο και το 1930 με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Σήμερα, στο σπίτι-μουσείο του Σικελιανού, ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής που θα συναντήσετε κοντά στον οικισμό των Δελφών, θα δείτε χειρόγραφα και αλληλογραφία για τις Γιορτές, φωτογραφικό υλικό της διάσημης φωτογράφου Nelly’s, κοστούμια από τις παραστάσεις που σχεδίαζε η Εύα εμπνευσμένη από τα αρχαία αγγεία, φτιαγμένα στον αργαλειό.