Του Αθανάσιου Ν. Παπαχρήστου / Επιτυχημένη αυτοδιοίκηση. Απλά με αποφασιστικότητα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 1 comment
5 Min Read

Προσεγγίζοντας μέρα με τη μέρα την τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών πολλά λέγονται και γράφονται για τις αποτυχίες του αυτοδιοικητικού μοντέλου, για τα κακώς κείμενα και τις ελλείψεις που εμφανίζονται στις πολυσχιδείς εκφάνσεις του. Λίγοι ωστόσο θα ενδιαφερθούν να τα ακούσουν ή να τα διαβάσουν γιατί η αδιαφορία του κόσμου συμπορεύεται με την αποτυχία οποιασδήποτε πολιτικής να φέρει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του. Βιώνουμε την οικονομική κρίση με ό,τι αυτή μεταφράζεται, απουσία ευκαιριών εργασίας, απουσία υποδομών, απουσία κοινωνικής μέριμνας…απουσία ελπίδας.


Κι ενώ όλοι συμμεριζόμαστε την επανειλημμένως διατυπωμένη θέση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, το ερώτημα του πώς μπορεί να γίνει αυτό πράξη αιωρείται συχνά σαν δισεπίλυτο αίνιγμα που λίγοι έχουν καταφέρει να λύσουν. Κι όμως, η λύση είναι απλή και είναι ευνόητο πως ο υποφαινόμενος δεν είναι ο μόνος που το διαπιστώνει. Συχνά μετατρέπουμε την εφαρμογή του απλού και αυτονόητου σε κάτι πολύπλοκο.

Το κριτήριο όμως της επιτυχίας είναι πολύ συγκεκριμένο: Η άσκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται επιτυχημένη όταν ο πολίτης και ο τόπος τη βρίσκει σύμμαχο, αρωγό και προστάτη.  Εργαλείο σημαντικό προς αυτόν τον στόχο πρέπει να αποτελέσει η μεγιστοποίηση της απορρόφησης κονδυλίων μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ και όχι μόνο, προκειμένου να αυξηθούν τα έργα υποδομών, οι οδοποιίες, οι αναπλάσεις, η συντήρηση δικτύων, η αναπαλαίωση κτηρίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με αγαστή και αδιάλειπτη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων. Η διαχείριση, ο συντονισμός και η προώθηση αυτών των προγραμμάτων αλλά και η αξιοποίηση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων που εφαρμόζονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (όπως οι ΣΔΙΤ), πρέπει να γίνεται από ομάδες ατόμων με άριστη κατάρτιση, όρεξη για δημιουργία και ενδιαφέρον για τον τόπο,  πέρα από χρώματα και παρατάξεις.

Επίσης, ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά του τόπου μας τον οποίον μπορούμε να αναπτύξουμε και να τον προβάλλουμε μέσα από όλες τις μορφές που μπορεί να λάβει ως πολιτιστικός, θρησκευτικός, ιαματικός, κυνηγετικός. Αναφορικά μάλιστα με τον κυνηγετικό τουρισμό αξίζει να σημειωθεί πως τη δυναμικότητα και τη σημασία του ανέδειξε με ενέργειές του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης με την Περιφέρεια να δίνει δυναμικά το «παρών» σε μεγάλες κυνηγετικές εκθέσεις.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι άλλη μία κατεύθυνση προς την οποία οφείλει να είναι συνεχώς στραμμένη η αυτοδιοίκηση διαθέτοντας συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό, εφαρμόζοντας πράσινες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Η έλλειψη χρηματοδότησης, ειδικότερα σήμερα που διανύουμε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται να ενισχυθεί με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού καθώς και κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.

Κάποιες φορές κρίνεται σκόπιμη η αναδιάταξη των διοικητικών μηχανισμών και των υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη και η αυτοδιοίκηση πρέπει να διακρίνεται από την αποφασιστικότητα και τον σωστό σχεδιασμό προκειμένου να την υλοποιήσει. Σε μια προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα ενεργού συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση του προγραμματισμού και στον δημόσιο διάλογο επί προτάσεων και σχεδίων, δήμοι και περιφέρειες δημιουργούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες δημόσιας διαβούλευσης, ένα εργαλείο που ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει την αξία του αλλά και οι φορείς να αξιοποιούν με αντικειμενικότητα.

Μέσα από την μακρόχρονη πείρα μου στην εκπαίδευση, ως Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Ανώτερο  Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και ως Διευθυντής Σχολικής Μονάδας, έχω έρθει αρκετές φορές αντιμέτωπος με καταστάσεις και προβλήματα στα οποία βρήκα σύμμαχο την τοπική αυτοδιοίκηση, όμως προφανώς υπήρξαν και φορές που παρά την επιμονή μου και τις συνεχείς ενέργειές μου δεν έγιναν τα αναμενόμενα. Για να είμαστε δίκαιοι προς όλους, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι πάντα μόνο η αδιαφορία, οι σκοπιμότητες ή η ατάσθαλη διαχείριση αίτια των αποτυχιών ή των αστοχιών. Ο Δήμαρχος των Τρικάλων που έχει αναδείξει την πόλη του σε μια από τις κορυφαίες της Ευρώπης και μας έχει κάνει να αναρωτιόμαστε για το μοντέλο επιτυχίας του, επιβεβαίωσε την προσωπική μου διαπίστωση που προαναφέρθηκε σχετικά με την απλότητα της λύσης. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει, ενίοτε το λογικό είναι και καινοτόμο και πρέπει να πείσουμε την κοινωνία για αυτό. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν, ως πολίτες, την προσωπική μας ευθύνη και τη βαρύτητα της σωστή επιλογής και η Αυτοδιοίκηση ας κάνει μια γενναία αυτοκριτική έχοντας την πυγμή και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στις απαραίτητες τομές.

Παπαχρήστος Αθανάσιος

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Στερεάς Ελλάδας & Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • Καλησπερα, διαβασα με πολυ μεγαλη προσοχη την συγκεκριμενη εκθεση του εξαιρετου κου Παπαχρηστου, προεδρου κυνηγετικου Συλλογου Λαμιας και πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τον λογο που δημοσιευτηκε … τι ειναι αυτο το οποιο προσφερει σε εμενα τον αναγνωστη η συγκεκριμενη εκθεση…κυριε Παπαχρηστο μια απλη ερωτηση εχω να σας κανω σε κατι που σας αφορα…πειτε λοιπον κυριε Παπαχρηστο στον κοσμο κατι σχετικο με την ιδιοτητα σας…εχετε στοιχεια απο ολα τα μελη του Συλλογου, εχετε γνωση αν ολα τα σκυλια των μελων σας ειναι τσιπαρισμενα, εμβολιασμενα και δηλωμενα στο Υπουργειο και στον Δημο…εχουν τα σκυλια τους κανονες ευζωιας που προβλεπει ο Νομος…αφηστε λοιπον κυριε Παπαχρηστο θεματα που γνωριζετε εντελως επιφανειακα (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) και πειτε μας για υεματα που απτονται των αρμοδιοτητων σας…ΥΓ…αν κληθειτε επισημα να παρουσιασετε τα εν λογο στοιχεια θα το κανετε? και επισης αν εχετε κληθει…τα εχετε παρουσιασει? …ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *