Σε μια ιστορία απίστευτης γραφειοκρατικής τρέλας έχει βαλτώσει η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Θεσσαλονίκη
Ένα λάθος… ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου), μια στάση του ΟΑΣΘ, τρεις θέσεις στάθμευσης και ένα άγαλμα του Στέλιου Καζαντζίδη στην είσοδο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου στην Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν να τινάξουν στον… αέρα την διαδικασία αδειοδότησης για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην πόλη, ένα έργο σημαία για την διοίκηση Μπουτάρη αλλά και ένα ζήτημα πολιτισμού, όπως το έχει χαρακτήρισε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σχεδόν οχτώ χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία για τη δημιουργία του από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, με αφορμή και την προσωπική του περιπέτεια καθώς αναγκάστηκε να μεταφέρει στη Βουλγαρία προς αποτέφρωση την σορό της συζύγου του Αθηνάς, προκύπτουν συνεχώς νέα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το αποτέλεσμα είναι ο φάκελος να μην έχει κατατεθεί ακόμη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος το οποίο και θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή του.
Τελευταίο εμπόδιο η απόφαση χωρικής μεταβολής από το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη για τα κτίρια και τους γύρω δρόμους, οι οποίοι βρίσκονται έξω από τα Κοιμητήρια και έχουν μεταγραφεί κατά λάθος στην ιδιοκτησία του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη ενώ ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη αν και άναψε το πράσινο φως για την χωρική μεταβολή και την επιστροφή της συγκεκριμένης έκτασης στο δήμο Θεσσαλονίκης, με συμπληρωματική του απόφαση ζητά οι περιμετρικοί δρόμοι του συγκεκριμένου τμήματος του οικοπέδου που οδηγούν σε χώρους των Κοιμητηρίων, το άγαλμα Καζαντζίδη, μία στάση του ΟΑΣΘ και τρεις θέσεις στάθμευσης μπροστά από αυτά να εξαιρεθούν από την χωρική μεταβολή, να μην συμπεριληφθούν στο ΚΑΕΚ του δήμου Θεσσαλονίκης και να παραμείνουν κοινόχρηστα.
«Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Γιατί θα χρειαστεί νέα σχέδια και διορθωτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και άρα νέα καθυστέρηση. Δημιουργούν προσκόμματα άνευ λόγου και αιτίας» είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς. Ο τελευταίος αντιπροτείνει τα συγκεκριμένα σημεία (πάρκινγκ, χώροι πρασίνου, άγαλμα, δρόμοι, στάση ΟΑΣΘ) να είναι κοινής χρήσης και δεσμεύεται να προβλεφθούν στο νέο ρυμοτομικό σχέδιο στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Μιλώντας στο ethnos.gr από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Νίκος Μπουλομύτης τόνισε ότι η συμπληρωματική απόφαση της χωρικής μεταβολής του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη έχει ως μοναδικό στόχο να καταστούν οι γύρω δρόμοι κοινόχρηστοι και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται περιμετρικά των Κοιμητηρίων. «Γι αυτό το λόγο τα συγκεκριμένα σημεία ζητούμε να εξαιρεθούν από το ΚΑΕΚ του δήμου Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Μπουλομίτης.
Για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα και να συμπληρωθεί ο φάκελος του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου οι υπηρεσίες των δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας Χορτιάτη αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές της επόμενης βδομάδας συζητώντας την εναλλακτική πρόταση του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης
«Παρά τις απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις έχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε» δήλωσε ο Θανάσης Παππάς.
Ήδη σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές μελέτες και εγκρίσεις με σκοπό να συγκροτηθεί ο φάκελος να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για ΦΕΚ μαζί με το Τοπικό Ρυμοτομικό το οποίο εκκρεμεί.
Στόχος πλέον της διοίκησης είναι να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της θητείας της την έκδοση του ΦΕΚ λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου και την ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή του. Την ανέγερσή του θα αναλάβει η επόμενη διοίκηση του δήμου η οποία και θα επιλέξει και τον τρόπο κατασκευής του και το αν θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ ή με κρατική επιχορήγηση.