«Όταν γίνει πλήρως κατανοητό από τους λαούς μας το περιεχόμενο της Συμφωνίας ως ένας συμβιβασμός που ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών, θα πάψει να υπάρχει το δηλητήριο της καχυποψίας που συντηρεί τις εστίες ακραίου εθνικισμού εκατέρωθεν» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Σημειώνει ότι τυχόν παραβίαση των όρων της Συμφωνίας – το οποίο ο ίδιος θεωρεί απίθανο – «θα μπλοκάρει τις προοπτικές ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, η οποία αποτελεί τον επόμενο σημαντικό της στόχο».
Αναφορικά με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι τα στελέχη της ΝΔ συμφωνούσαν με την πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μετά το Βουκουρέστι «πρώτα λύση και μετά ένταξη» και έκανε στη συνέχεια λόγο για ασυνέπεια της σημερινής ΝΔ, ενώ ανάλογη πρόβλεψη έκανε και για το ΚΙΝΑΛ.
«Για την κριτική που δεχόμαστε από τα αριστερά ότι ξαφνικά γίναμε φιλοατλαντικοί, δεν ήταν δική μας επιλογή η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι επιλογή της δικής της κυβέρνησης» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στην τίμια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως φυσικό στη νέα περίοδο της μεταμνημονιακής κανονικότητας οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να αρθρώνονται πάλι στον άξονα Δεξιά-Αριστερά».
Είπε ότι ο Ν. Κοτζιάς δεν εφάρμοζε δική του πολιτική, αλλά κυβερνητική πολιτική, προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με κέντρα οικονομικών συμφερόντων. Σορομαχίες και άλλες ανάλογες σκιαμαχίες δεν προωθούν τον πολιτικό διάλογο».
Επισήμανε ότι στις ευρωεκλογές θα συγκρουστούν η άποψη που εκφράζει «αυτόν τον παράδοξο γάμο μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς» και εκείνη που εκφράζει «την κοινωνική Ευρώπη, τις ανοιχτές κοινωνίες, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι κατ’ αναλογία θα διαμορφωθούν, διπολικά, και τα πολιτικά μέτωπα στην Ελλάδα.
Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί τον δημοκρατικό και προοδευτικό πόλο» και επιδιώκει οργανική συνεργασία με συγγενικές δυνάμεις ή προσωπικότητες που ταυτίζονται με τις στρατηγικές επιλογές του και προγραμματική συνεργασία με κόμματα όμορων πολιτικών χώρων και με αφορμή το τελευταίο, κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να απαντήσει «ξεκάθαρα πριν από τις εκλογές αν τάσσεται υπέρ συνεργασιών για μια προοδευτική διακυβέρνηση ή αν θα επιδιώξει εκ νέου μια αφύσικη σχέση με την ΝΔ».
Ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, απάντησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επανενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την επανέναρξη του διαλόγου για τα σοβαρά θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.
«Γι΄ αυτό προφανώς, όπως και για το τανγκό, χρειάζονται δύο…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως προς τις δυνατότητες προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενδεχόμενη τουρκική επιθετικότητα, τόνισε ότι «το βασικό όπλο μας σε όλες τις διμερείς διαφορές μας υπήρξε ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και οι διεθνείς συμμαχίες που αναπτύσσουμε».
Πρόσθεσε τη στήριξη των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας «από την ΕΕ και από άλλους σημαντικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια και αυστηρότητα».
Επισημαίνει τον εξέχοντα οικονομικό και «κυρίως στρατηγικό» ρόλο του αγωγού East Med, αλλά και τη σημασία – για την εμβέλεια του εγχειρήματος – της προσθήκης των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Χαρακτήρισε «συκοφαντίες» της ΝΔ τα περί «χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μαδούρο» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έδινε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση ενιαίας στάσης της ΕΕ «με σεβασμό στις καταστατικές αρχές της δημοκρατίας και στόχο την εξεύρεση λύσης σε μια ακραία πολωμένη κοινωνία και την εξασφάλιση της δυνατότητας στον ίδιο το λαό της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του».
Είπε ότι η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία ομάδας κρατών που θα οργανώσει τον διάλογο και την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για τη διεξαγωγή τίμιων και αντιπροσωπευτικών εκλογών, με την πρότασή της να γίνεται δεκτή από το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και να οδηγεί στη συγκρότηση της διεθνούς ομάδας επαφής με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία και το Μεξικό.
Πηγή: thetoc.gr