Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκλείσει την ψήφιση της συμφωνίας για «Βόρεια Μακεδονία» τον Μάρτιο όπως θα ήθελε ο Καμμένος
Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών από την Βουλή των Σκοπίων αλλά και από την διευθέτηση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων που δρομολογεί η απειλή αποχώρησης των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση και διαδικασία κύρωσης από το ελληνικό κοινοβούλιο τοποθετείται από τις 15-18 Ιανουαρίου εως τις 15 Φεβρουαρίου ή το πολύ εως το τέλος του ερχόμενου μήνα καθώς ο Μάρτιος έχει πλέον αποκλειστεί.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής των Σκοπίων η κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να ξεκινήσει στις 9/1 και να ολοκληρωθεί στις 12 ή 15/1 το αργότερο.
Υπο αυτά τα δεδομένα από τις 18/1 και μετά ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση της Συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή. Αυτό άλλωστε προβλέπει και το κείμενο της Συμφωνίας στο άρθρο 1 παρ. ζ όπου επισημαίνεται πως «μόλις το δεύτερο μέρος (σ.σ. ΠΓΔΜ) γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελληνική Δημοκρατία) θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία».
Στην περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου συγκλίνουν και οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής υποστήριξε ότι η Συμφωνία μπορεί να έρθει και εντός Φεβρουαρίου.
Οι σίγουροι και οι πρόθυμοι να υπερψηφίσουν το deal για «Βόρεια Μακεδονία»
Για τον λόγο αυτό αναθερμαίνεται και η συζήτηση για το πόσοι και ποιοι βουλευτές θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τα εως τώρα δεδομένα ως «σίγουροι» για την υπερψήφιση θεωρούνται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ και ο κ. Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού.
«Μάλλον σίγουροι» θεωρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου η ανεξάρτητη βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Κατερίνα Παπακώστα και η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά.
Οι κυβερνητικοί υπολογισμοί ανεβαίνουν στους 152 βουλευτές συναθροίζοντας και 3 βουλευτές από το Ποτάμι – Στ. Θεοδωράκη, Σπ. Λυκούδη και Γιώργο Μαυρωτά. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού (σ.σ. εκτός των Γρ. Ψαριανού και Γ. Αμυρά) στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ πριν τα Χριστούγεννα επανέλαβαν πως βλέπουν θετικά την Συμφωνία και πως οι προβληματισμοί για τα ζητήματα της «εθνότητας» και της «γλώσσας» δεν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την κύρωση του νομοσχεδίου. Όμως, οι τελευταίες εξελίξεις «πολιτικού μπάχαλου» που προκαλούν οι πολεμικές ανακοινώσεις του κ. Πάνου Καμμένου δημιουργούν πρόσθετους προβληματισμούς.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Τσιόδρα που έγραψε στο twitter: «Να υπενθυμίσω τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει.»
Να σημειωθεί ότι από την στάση των τριών του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκη, Σπ. Λυκούδη και Γ. Μαυρωτά) εξαρτάται επι της ουσίας η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών – κατ επέκταση και η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης – καθώς χωρίς αυτούς τα «υπερ» για την Συμφωνία περιορίζονται σε 149.
Βέτο από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων
Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσδοκά στήριξη από άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις καθώς ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων έχουν ξεκαθαρίσει πως καταψηφίζουν.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και για την δεξαμενή των ανεξάρτητων από την οποία η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη μόνο την κυρία Παπακώστα.
Συγκεκριμένα, οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Νίκος Νικολόπουλος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν. Οι Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι από τους ΑΝΕΛ διαφωνώντας με την απόφαση του Π. Καμμένου να επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Μένουν οι 3 βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή – Κ. Μπαρμπαρούσης, Δ. Κουκούτσης και Ν. Μίχος – που πιθανότατα θα καταψηφίσουν.
Τέλος, και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιαννης Σαρίδης που ψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.