Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι κινήσεις του ώμου περιορίζονται λόγω πόνου και φλεγμονής. Ονομάζεται επίσης συμφυτική θυλακίτιδα και μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση όπου ο ασθενής να μην μπορεί να κινήσει τον ώμο του. Είναι συχνότερο σε ασθενείς με ηλικίες μεταξύ των 40 και 60 ετών και εμφανίζεται συνηθέστερα σε γυναίκες.
Αιτίες:
Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου προκαλείται από φλεγμονή των συνδέσμων που συμμετέχουν στην σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου. Ο θύλακος της άρθρωσης παχύνεται και βρίσκεται σε τάση, ενώ άκαμπτες δέσμες ιστού που ονομάζονται συμφύσεις μπορεί να δημιουργηθούν.
Άτομα με τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις στους ώμους, με παρατεταμένη ακινητοποίηση των ώμων, με άλλες καταστάσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, νόσος του Parkinson και καρδιακή νόσος βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης παγωμένου ώμου.
Συμπτώματα:
Συνήθως, η κλινική πορεία του συνδρόμου περιλαμβάνει 3 διαφορετικές φάσεις που συνολικά διαρκούν περίπου ένα έτος. Σπανιότερα, μπορεί να διαρκέσει έως τρια έτη.
- Η φάση της ψύξης – Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο ασθενής εμφανίζει σταδιακά πόνο. Με την αύξηση της έντασης του πόνου, μειώνεται και η κίνηση του ώμου.
- Η φάση του παγωμένου – Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης παρατηρείται μια αργή βελτίωση του πόνου με παράλληλη διατήρηση της δυσκαμψίας.
- Η φάση της λύσης – Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η κίνηση του ώμου επανέρχεται με αργό ρυθμό στο φυσιολογικό.
Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία με περιορισμό των κινήσεων του ώμου. Η διάγνωση θα τεθεί με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα – εξέταση και τις ακτινολογικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία).
Θεραπεία:
Το σύνδρομο του παγωμένου ώμου είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από ένα χρόνο. Η θεραπεία έχει ως στόχο τη μείωση του πόνο και την αποκατάσταση της κίνησης. Η συντηρητική αγωγή παριλαμβάνει τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενέσεις κορτικοστεροειδών τοπικά και τη θεραπεία των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου.
Η χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται αρθροσκοπικά και περιλαμβάνει την αφαίρεση του ουλώδη ιστού και την διατομή των σφιχτών συνδέσμων
Μετά το πέρας του χειρουργείου, οι χειρουργικές τομές συρράπτονται, και μεταφέρεστε στην ανάνηψη. Το άνω άκρο θα παραμείνει σε ανάρτηση για ένα χρονικό διάστημα 1 – 3 ημερών. Η ανάρτηση θα βοηθήσει στην επούλωση των ιστών.
Ο χειρουργός σας θα σας δει πριν το εξιτήριό σας από το νοσοκομείο και θα σας εξηγήσει τα ευρήματα του χειρουργείου και το είδος της αποκατάστασης που έγινε. Θα σας συνταγογραφηθεί παυσίπονη αγωγή την οποία θα πρέπει να λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες χορήγησης.
Ο χειρουργημένος σας ώμος θα φέρει επιδέσμους. Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν στις 24 ώρες και θα τοποθετηθούν αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες. Άμεσα μετεγχειρητικά, είναι φυσιολογικό ο χειρουργημένος ώμος σας να είναι πρησμένος. Η εφαρμογή παγοκύστεων για 20 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα, πάνω στον ώμο σας, θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.
Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με το χειρουργό σας στις 12 ημέρες μετά το χειρουργείο ώστε να εκτιμηθεί η πρόοδός σας και να κοπούν τα ράμματά σας
Μετεγχειρητικά θα χρειασθεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης, βασισμένο στις ανάγκες σας καθώς επίσης και στα ευρήματα του χειρουργείου σας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ασκήσεις εύρους κίνησης, σταθεροποίησης και μυικής ενδυνάμωσης της άρθρωσης του ώμου.
Η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει την επούλωση. Αν και ασυνήθεις, επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την αρθροσκόπηση. Στις αναισθησιολογικές επιπλοκές (σπάνιες) μπορεί να συμπεριλαμβάνονται αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα και αναπνευστική δυσχέρια.
Οι τοπικές επιπλοκές των αρθροσκοπικών επεμβάσεων (<1%) μπορεί να περιλαμβάνουν τη λοίμωξη, τη φλεβική θρόμβωση, την αιμορραγία, το υπερβολικό οίδημα, την κάκωση αγγείων – νεύρων και τη θραύση εργαλείων.
Η πολύ καλή γνώση της επέμβασης θα κάνει το άγχος του χειρουργείου πιο εύκολα ανεκτό. Η απόφαση για χειρουργείο λαμβάνεται με βάση το γεγονός ότι τα οφέλη του ξεπερνούν κατά πολύ τους δυνητικούς του κινδύνους. Είναι πολύ σημαντικό να είστε άριστα ενημερωμένοι για αυτούς τους κινδύνους πριν οδηγηθείτε στο χειρουργείο.
πηγη-kontasou.com