Πώς να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προστατευθείτε από τη γρίπη

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη γρίπη με φυσικό τρόπο; Με σωστή διατροφή, άσκηση και ύπνο, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την γρίπη που καιροφυλαχτεί το χειμώνα.

-Advertisement-

Αν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, πίνουμε χυμούς πορτοκαλιών και παίρνουμε συμπληρώματα βιταμινών μπορούμε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αν και το σώμα μας εκτίθεται τακτικά σε πάνω από 200 ιούς, ο υγιεινός τρόπος ζωής φαίνεται να είναι το κλειδί στον αγώνα κατά του κρυολογήματος και της γρίπης. Όταν ο οργανισμός μας είναι αδύναμος, είμαστε πιο ευάλωτοι στις αρρώστιες. Το στρες φταίει σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την αποδυνάμωση του οργανισμού και τη μείωση της ικανότητάς του να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφύγουμε το στρες, γι’ αυτό ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο εκτίθενται συνεχώς σε ιούς και αρρωσταίνουν, οπότε οι γονείς είναι ευάλωτοι στα πιο εξελιγμένα στελέχη. Έχουν προκύψει πολλά στοιχεία για τις νέες υπερ-τροφές, όπως τα acai berries, οι σπόροι chia, και τα δημητριακά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κινόα, καθώς και για την μεγάλη διατροφική τους αξία. Όμως, η πρόληψη των ασθενειών μπορεί να γίνει με πιο απλό τρόπο όπως με καλή διατροφή, σωστή ξεκούραση και τακτική άσκηση.

- Advertisement -

Για να διατηρήσετε την καλή σας υγεία είναι απαραίτητες μερικές απλές, καλές συνήθειες, κι αυτό το ξέρουμε όλες μας. Δείτε παρακάτω τα πέντε κλειδιά της πρόληψης για την εποχή της γρίπης, που πλησιάζει:

1. Τρώτε φαγητά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη τονώνει το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει τις αρρώστιες. Μια ακόμα καλή συμβουλή είναι να αποφεύγετε τη ζάχαρη ώστε να μειώνονται οι φλεγμονές, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, και να πίνετε αρκετό νερό για να είναι ο οργανισμός σας ενυδατωμένος.

Άλλες συνηθισμένες τροφές με ξεχωριστές ιδιότητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι:

Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου

Το σκόρδο βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων

Τα φρούτα του δάσους έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφουν τα βακτηρίδια και τους ιούς και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Συνδυάστε διάφορα είδη όπως blueberry, φράουλες, φραμπουάζ, σαμπούκο (elderberry), και άλλα.

2. Ασκηθείτε για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Γυμναστείτε για 20 με 30 λεπτά κάθε μέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού αυξάνοντας τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων που επιτίθενται στους ιούς.

3. Βρείτε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το στρες

Το στρες επηρεάζει, μέσω των ορμονών, το ανοσοποιητικό σύστημα . Αντιμετωπίστε το άγχος με γιόγκα, μουσική, περιπάτους, συχνό γέλιο και μασάζ, που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

4. Κοιμηθείτε καλά

Με τον ύπνο τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται ενώ το σώμα θεραπεύεται και μπορεί έτσι να αντιστέκεται στις αρρώστιες. Η έλλειψη του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επτά με οχτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα.

5. Συμπληρώματα Διατροφής

Οι βιταμίνες Α, C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα συμπληρώματα είναι εφόδια που ενισχύουν τη δράση των άλλων τροφών κατά την εποχή της γρίπης.

Η βιταμίνη Α περιέχει καροτίνη βήτα και ρετινόλη, που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι καλύτερες πηγές είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, τα μάνγκο, τα πράσινα χόρτα όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, τα κόκκινα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το καρπούζι και οι τομάτες.

Η βιταμίνη C είναι το κορυφαίο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και διαθέτει αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι η παπάγια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το πεπόνι, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ.

πηγή newmoney.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *