Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,34%, στις 409,08 μονάδες που είναι ιστορικό αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών για τις τραπεζικές μετοχές. Οι τράπεζες πλέον (οι τέσσερις συστημικές) αθροίζουν συνολικά κεφαλαιοποίηση που δεν υπερβαίνει τα 4 δισ. συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 3,954 δισ.
Αρνητική ήταν η εικόνα και στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση στο 10ετές αγγίζει πλέον το 4,7% και συγκεκριμένα 4,688% επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο εφέτος.
Κακή είναι η εικόνα και στις διεθνείς αγορές. Ο δείκτης Dow Jones στην Νέα Υόρκη ξεκίνησε με απώλειες πάνω από 580 μονάδες, ενώ τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν μεγάλη πτώση που υπερβαίνει το 1%.
Η μετοχή του Μυτιληναίου βρέθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας πτώση 8,36%, με τις Alpha Bank και Jumbo να ακολουθούν με πτώση 7,92% και 7,35% αντίστοιχα. Πτώση 6,32% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, με τη Eurobank και τον Φουρλή να υποχωρούν κατά 5,97% και 5,58% αντίστοιχα. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχασε 4,11% και της Τράπεζας Πειραιώς 3,09%.
Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Σαράντη, ενώ άνω του 3% σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα. Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil, και το 1% οι ΕΧΑΕ, Grivalia, ΟΛΠ και Λάμδα. Ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Του Θανάση Παπαδή