Το κινητό θα σας κοστίσει τελικά… όσο ένα σπίτι στην Εκάλη

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Αν νομίζετε ότι ο εθισμός της κοινωνίας μας στα smartphones είναι υπεύθυνος μόνο για την αποξένωση και την αλλαγή των συνηθειών που καταγράφεται είστε γελασμένοι. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα smartphones μπορεί να σας στερήσουν ακόμα και την σύνταξή σας, στις χώρες τουλάχιστον που η σύνταξη δεν είναι κρατική υπόθεση όπως η Αμερική.

-Advertisement-

Με βάση τα τυπικά κόστη των smartphone αλλά και τα μοτίβα χρήσης τους, όπως αυτά προκύπτουν κατόπιν έρευνας,  τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που θα αγοράσετε στη ζωή σας θα σας κοστίσουν περί τις 75.000 δολάρια, σύμφωνα τουλάχιστον με την έρευνα της εταιρείας Flipsy.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει από το μέσο ποσό που δαπανάται ετησίως στις ΗΠΑ για κινητά τηλέφωνα αλλά κι από τις μέσες αποδόσεις που θα λαμβάνατε αν επενδύατε τα χρήματα αυτά κάπου αλλού αντί να αγοράζετε συχνά πυκνά- συγκεκριμένα ανά 32 μήνες ένα νέο τηλέφωνο με μέση τιμή τα 567 δολάρια.

Αν προσθέσει κανείς στο λογαριασμό και τα 88 δολάρια που ξοδεύουν οι Αμερικανοί ετησίως για συνδρομητικές εφαρμογές αλλά και τα 80 δολάρια το μήνα για δεδομένα στα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά πολύ.

- Advertisement -

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Εάν επρόκειτο να αγοράσετε το πρώτο σας smartphone στην ηλικία των 18 ετών και κάνετε αναβάθμιση κάθε 32 μήνες μέχρι την ηλικία των 78 ετών (το μέσο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ), θα αγοράσατε συνολικά 22 smartphones. Με βάση τις τρέχουσες μέσες τιμές συνολικά θα δαπανήσετε 12.474 δολάρια.

Κι αν αυτό ο λογαριασμός ακούγεται μεγάλος, που να δείτε το ποσό που θα χρειαστείτε για τα δεδομένα ώστε να χρησιμοποιήσετε τα έξυπνα κινητά σας τηλέφωνα. Δεδομένου ότι ο μέσος αμερικανός ξοδεύει περί τα 80 δολάρια το μήνα για δεδομένα στα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας μέσα σε 60 χρόνια θα χρειαστεί περίπου 57.600.

Προσθέστε και το ποσό που προκύπτει για την αγορά εφαρμογών μέσα σε 60 χρόνια – με μέσο όρο τα 88 δολάρια κι έχετε 75.354 δολάρια.

Κι αν τα 60 χρόνια σας φαίνονται μακριά ας τα πάρουμε ανά δεκαετίες.

10 χρόνια: 12.559 δολάρια
20 χρόνια: 25.118 δολάρια
30 χρόνια: 37.677 δολάρια
40 χρόνια: 50.236 δολάρια
50 χρόνια: 62.795 δολάρια
60 χρόνια: 75.354 δολάρια

Κι αυτό το ποσό δεν είναι παρά ένας επιφανειακός υπολογισμός που δεν περιλαμβάνει τυχόν νομισματικές ανατιμήσεις ή κέρδη που θα μπορούσαν να είχαν οι χρήστες αν επένδυαν τα εν λόγω χρήματα κάπου αλλού κι όχι σε ένα κινητό τηλέφωνο. Συνυπολογίζοντας τα προηγούμενα, το κόστος της αγάπης του σύγχρονου ανθρώπου σε εταιρείες όπως η Apple και η Samsung ενδέχεται να του στοιχήσει χιλιάδες δολάρια. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αν βάζατε αυτά τα χρήματα σε έναν επενδυτικό λογαριασμό μεμακροπρόθεσμη απόδοση της τάξης του 4% ετησίως θα φτάνατε αισίως τις 300.000 δολάρια.

Βέβαια υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις σχετικά με τους χρήστες, τα τηλέφωνα που επιλέγουν, την επένδυση που θα έκαναν αντ αυτών με το ποσό που προκύπτει κλπ. Όπως και να έχει όμως αποτελούν μια ένδειξη των δαπανών που έχει φέρει η υψηλή τεχνολογία στη ζωή μας.

Εντυπωσιακοί σύμφωνα με την έρευνα της Flipsy είναι και οι αριθμοί ακόμα κι αν κάποιος προτιμήσει ένα φτηνό Android της τάξης των 150 δολαρίων το οποίο θα άλλαζε κάθε δύο χρόνια αντί για ένα πανάκριβο iPhone. Σύμφωνα με την έρευνα θα μπορούσε να προσθέτει μηνιαίως 10 δολάρια στον συνταξιοδοτικό του λογαριασμό και όταν έρθει ή ώρα να λάβει επιπλέον 200.000 δολάρια. 

Μπορεί τα παραπάνω για μεγιστάνες όπως ο Τζεφ Μπέζος να μην έχουν σημασία για κάποιους όμως θα αποδεικνύονταν σωτήρια. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στη μακρινή κι εύπορη, σε σχέση με την Ελλάδα, Αμερική σχεδόν το 40% των οικογενειών έχουν λιγότερα από 10.000 δολάρια σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και περίπου το ήμισυ των νοικοκυρών κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατά την συνταξιοδότησή τους. Όσο για την περίπτωση της Ελλάδας το κινητό σας θα σάς κοστίσει τελικά… όσο μια βίλα στην Εκάλη ή όσο ένα διαμερισματάκι στο Κουκάκι, τηρουμένουνων των αναλογιών…

πηγή insider

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *