Άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα (σ.σ. λόγω 28ης Οκτωβρίου τα κυριακάτικα φύλλα κυκλοφόρησαν σήμερα Σάββατο). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως υψηλά είναι και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκόπηση της Marc δείχνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει την αυτοδυναμία με 160 έδρες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 31,2% έναντι 20% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην παράσταση νίκης, η διαφορά των δυο κομμάτων αγγίζει το 57,4%.
Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση, είναι το Κίνημα Αλλαγής με 71,1% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5% και το ΚΚΕ με 6,2%. Αυτά είναι τα κόμματα που -βάσει πάντα της δημοσκόπησης- θα έμπαιναν στη Βουλή.
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων
ΝΔ 31,2%
ΣΥΡΙΖΑ 20%
Κίνημα Αλλαγής 7,1%
Χρυσή Αυγή 6,5%
ΚΚΕ 6,2%
Ένωση Κεντρώων 2,4%
Ποτάμι 2%
Ελληνική Λύση 1,9%
ΑΝΕΛ 1,3%
ΛΑΕ 1,3%
Στο ερώτημα «αν είχαμε την Κυριακή βουλευτές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησαν:
ΝΔ 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ 18,3%
Κίνημα Αλλαγής 6,5%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,7%
Ένωση Κεντρώων 2,2%
Ποτάμι 1,8%
Ελληνική Λύση 1,7%
ΑΝΕΛ 1,2%
ΛΑΕ 1,2%
Το 72,2% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών αν και όταν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 17,1%, αντίθετα, λέει όχι σε πρόωρες κάλπες και τάσσεται υπέρ του να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους. Υπάρχει κι ένα ποσοστό 6,1% που επιθυμεί την παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το 59,7% των ερωτηθέντων, η παρουσία του Πάνου Καμμένου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης. Κατά το 25,8% δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, ενώ για το 9,4% των ερωτηθέντων η παρουσία του ωφελεί.
Στο «καυτό» θέμα της μείωσης των συντάξεων, το 24,5% των πολιτών πιστεύει ότι δεν θα μειωθούν. Το 47,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει… παράταση και θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα. Αντίθετα, το 22% θεωρεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις ούτως ή άλλως.
Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, το 64,5% θεωρεί ότι δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή.
Το 64,5% δηλώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, αντίθετα από τη γνώμη που εκφράζει το 27,4% των ερωτηθέντων.

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.