Στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα τότε ισχύει η απειλή πολέμου (casus belli, απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στέλνοντας το μήνυμα ότι η απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει» επισημαίνει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η δήλωση αυτή του εκπροσώπου της ελληνικής διπλωματίας δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών και προφανώς έπειτα από οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα.
«Το δικαίωμα επέκτασης της αγιαλίτιδας ζώνης ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια» τονίζει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών,αποστέλλοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυραότι η Αθήνα μπορεί και δικαιούται να επιλέξει τον χρόνο και κυρίως την περιοχή που θα επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα μέχρι τα 12 μίλια, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιοχές πέραν του Ιονίου, για το οποίο ανακοινώθηκε από το προηγούμενο Σάββατο.
Διαβάστε την πλήρη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ:
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.
Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γενηματάς.
Απειλές Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ισχύει το casus belli
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», σημείωσε:
«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια». «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει», διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα», κατέληξε.
Από πότε ισχύει το τουρκικό casus belli
«Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας ( ν. 2321/1995) δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ. Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα (εξουσιοδότηση για χρήση και στρατιωτικών μέσων κατά της Ελλάδας) σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ.».
Η θέση της Άγκυρας
«Παρακολουθήσαμε τις ανακοινώσεις και τα νέα σχετικά με τα σχέδια για την σταδιακή διεύρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νυν υπουργού Εξωτερικών Τσίπρα» ανέφερε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πριν έρθει η απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανεκτικότητα στα βήματα που δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για το Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν αντικριστές ακτές. Η πολιτική προειδοποίηση που εμπεριέχει η δήλωση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί ακόμα και σήμερα την ισχύ της. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προωθηθεί και στον πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα» αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ουσία, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Άγκυρα στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πηγή: protothema.gr