Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    tsitsi | Lamianow.gr
    Ο Τσιτσιπάς δεν έχει δώσει το δίπλωμά του – Η Τροχαία δεν δέχεται πως οδηγούσε ο πατέρας του
    mits | Lamianow.gr
    Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τους αγρότες
    farmaka | Lamianow.gr
    Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
    xania | Lamianow.gr
    Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα
    alexis | Lamianow.gr
    Αλέξης Γρηγορόπουλος: Πορεία μνήμης στο κέντρο της Αθήνας – Αφήνουν λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    panionios | Lamianow.gr
    Φίλαθλοι του Πανιωνίου κρατούνται σε νοσοκομείο της Τουρκίας: Τους έχουν πάρει τηλέφωνα και διαβατήρια
    fener | Lamianow.gr
    Ποιος παίκτης της Φενέρμπαχτσε είδε… καμουφλαρισμένος το Παναθηναϊκός – Βαλένθια
    sef | Lamianow.gr
    Καταγγελία «βόμβα» για το ΣΕΦ: «Λειτουργεί χωρίς ηλεκτρολόγο, κίνδυνος για τη σωματική μας ασφάλεια»
    4928839 scaled 1 | Lamianow.gr
    Αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας το Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε – Η ανακοίνωση της ερυθρόλευκης ΚΑΕ
    real | Lamianow.gr
    Ρεάλ Μαδρίτης: Καταθέτει στη FIFA φάκελο διαμαρτυρίας για τη διαιτησία της… προηγούμενης εικοσαετίας
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Η Γεωγραφία των νέων μεγάλων έργων της χώρας, οι περιοχές που κυριαρχούν/Σε ποια θέση βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα;

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Η Γεωγραφία των νέων μεγάλων έργων της χώρας, οι περιοχές που κυριαρχούν/Σε ποια θέση βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα;

LamiaNow News
ByLamiaNow News
Follow:
Οκτ 13, 2018 @ 13:13
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
5 Min Read
SHARE

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ακτινογραφία στα νέα μεγάλα έργα της χώρας θα διαπιστώσουμε πολλά και ενδιαφέροντα. Εκτός από το γεγονός ότι τα οδικά έργα έπαψαν να είναι ο μονοκράτωρας, έχουμε και τη λεγόμενη “Γεωγραφία των έργων” ή πιο απλά σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα νέα έργα.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Βλέπουμε την Αττική να ανακάμπτει αρκετά χρόνια μετά τα ολυμπιακά έργα που την είχαν ωφελήσει πραγματικά. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά ποιο είναι το νέο αυτό γεωγραφικό μείγμα των έργων.

-Advertisement-
fitcare

Η Αττική είναι η απόλυτη κυρίαρχη με 11 μεγάλα έργα σε δημοπράτηση και 10 σε πορεία προς δημοπράτηση και ένα σύνολο 21 έργων από τα περίπου 75 έργα σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Τα σημαντικότερα από αυτά τα γνωρίζετε: η νέα Γραμμή 4 του Μετρό, η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, το Θριάσιο, η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας-Περάματος, η Σήραγγα Σεπολίων, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, τα έργα Β`φάσης της Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου κ.α.

Τα έργα αυτά υπόσχονται να μεταμορφώσουν για μία ακόμα φορά το πρόσωπο της Αθήνας και ολόκληρης της Αττικής και το ευχάριστο είανι πως σχεδόν στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μιλάμε για ..μακέτες.

Δεύτερη δύναμη στα έργα είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη με 11 έργα. Τέσσερα από αυτά είναι σε δημοπράτηση και τα υπόλοιπα επτά είναι σε πορεία προς δημοπράτηση. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση του Α/Κ 16 και οι επεκτάσεις του Μετρό, η ολοκλήρωση του Προβλήτα 6 αλλά και το νέο Νοσοκομείο Παίδων. Εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε πως μπορεί ως Περιφέρεια να έρχεται δεύτερη αλλά σχεδόν στο σύνολο τους τα ενεργά νέα μεγάλα έργα εντοπίζονται στην Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης.

-Advertisement-
ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ

Στη δεύτερη θέση επίσης με 11 νέα μεγάλα έργα είναι η Δυτική Ελλάδα και η Πάτρα. Επτά μεγάλα έργα είναι σε δημοπράτηση και ακόμα 4 σε πορεία δημοπράτησης. Κυριαρχεί το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πυργος, η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού, το Εργοστάσιο Απορριμμάτων στην Ηλεία και τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα. Αν παρατηρήσουμε κάτι εδώ είναι πως τα έργα έχουν μεγαλύτερη διασπορά από άλλες Περιφέρειες και δεν αφορούν μόνο την πρωτεύουσα Πάτρα.

Στην 4η θέση και μετά από δεκαετίες χωρίς μεγάλα έργα, βλέπουμε την Κρήτη να έρχεται με ορμή ως πρωταγωνίστρια στα δρώμενα των κατασκευών με οκτώ μεγάλα έργα, επτά σε δημοπράτηση και ένα προς δημοπράτηση. Τα δύο κυρίαρχα έργα είναι φυσικά το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο Αυτοκινητόδρομος ΒΟΑΚ. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο και την Αττική αλλά και το ξενοδοχειακό project του Elounda Hill.

Στην πέμπτη θέση βλέπουμε τη Θεσσαλία με έξι μεγάλα έργα, τέσσερα σε δημοπράτηση και δύο σε πορεία δημοπράτησης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα έργα ηλεκτροκίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος, το βόρειο τμήμα του Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία, η παράκαμψη Συκεώνας.

Στην έκτη θέση ανεβάινει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης μία περιοχή που δεν είχε πολλά έργα βλέπουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια να γίνεται επίκεντρο των έργων. Τρία μεγάλα έργα σε δημοπράτηση και άλλα δύο σε πορεία δημοπράτησης. Το έργοστάσιο απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, δύο νέα κτίρια στο Πανεπσιτήμιο Θράκης και βέβαια το οραματικό σιδηροδρομικό project Sea2Sea που αυτή την εποχή ωριμάζει.

Πηγαίνοντας πιο κάτω στην Γεωγραφία των νέων έργων, βλέπουμε στην 7η θέση τη Στερεά Ελλάδα με 4 έργα, δύο σε δημοπράτηση και δύο σε πορεία δημοπράτησης με κορυφαίο το νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα. Στην 8η θέση Πελοπόννησος (τρία έργα σε δημοπράτηση) και Ήπειρος (1 σε δημ. και 2 σε ωρίμανση) με τρία έργα. Κορυφαία εδώ είναι το έργο ηλεκτροκίνησης στο Κιάτο-Ροδοδάφνη (αφορά και τη Δυτική Ελλάδα) και το Ιωάννινα-Κακαβιά που αναζητά χρηματοδότηση.

Στην 10η θέση η Δυτική Μακεδονία με 1+1 έργα και κορυφαίο το βόρειο τμήμα του Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία (αφορά και τη Θεσσαλία). Στην 11η θέση το Νότιο Αιγαίο με δύο έργα σε δημοπράτηση και κορυφαίο το έργο Γ`φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων. Στις δύο τελευταίες θέσεις οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, χωρίς κάποιο μεγάλο έργο στα άμεσα πλάνα (σε δημοπράτηση ή πορεία προς δημοπράτηση).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

OI AERATOI

TAGGED:ΛαμίαΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Κιλκίς: Άνοιξε την πόρτα σε δυο γυναίκες δηλητήριο – Το πραγματικό τους πρόσωπο δεν άργησε να αποκαλυφθεί!
Next Article Ρόδος: Ανάβει φωτιές η καταγγελία για αποπλάνηση εγγονού από την ίδια του τη γιαγιά!
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
14°C
Lamia
overcast clouds
15° _ 13°
82%
4 km/h
Σα
14 °C
Κυ
14 °C
Δε
15 °C
Τρ
15 °C
Τε
15 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

pap ektos | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο πλευρό των αγροτών στο μπλόκο του Μπράλου ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου: “Η Ελλάδα χωρίς αγροτιά πεθαίνει” (Vid)

mploko drone lamianow | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαμία : Κλειστή η Εθνική Οδός επ’ αόριστον – “Δεν φεύγουμε χωρίς λύσεις” το μήνυμα των αγροτών στον Μπράλο (Φώτο, Βίντεο, Drone)

mploko | Lamianow.gr
TOP STORIESΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αγρότες έκλεισαν τον Μπράλο – Αλλαγές στην κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας – από που μπορείτε να κινηθείτε

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης