Tράπεζες – κουαρτέτο συζητούν για τα «κόκκινα» δάνεια

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η σημερινή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ τραπεζών και θεσμών σε διμερή συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 16.00 στο Hilton.

-Advertisement-

* Τα «κόκκινα» δάνεια θα αποτελέσουν κορυφαίο θέμα της συνάντησης, με δεδομένο μάλιστα πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους για μέχρι το 2021 ως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

* Θέματα μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών προσαρμογών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής περιόδου θα αποτελέσουν τη δεύτερη ενότητα της συνάντησης.

* Κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα μετά τον προβληματισμό που δημιούργησαν σε κάποια σημεία τους τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου των τραπεζών θα είναι το τρίτο θέμα συζήτησης στο διατραπεζικό πάνελ που θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους του μεταμνημονιακού κουαρτέτου.

- Advertisement -

Καθώς οι τράπεζες πρέπει να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, οι θεσμοί εγκαινιάζουν έναν νέο κύκλο επαφών με τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας όπου διαφορετικά θέματα θα συντάξουν τη νέα ατζέντα ενός διμερούς διαλόγου.

Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Μπορεί η ατζέντα μερικώς να διαφοροποιείται σε σχέση με όσα συζητούνταν στο πρόσφατο παρελθόν, κάποια όμως θέματα δεν αλλάζουν έτσι εύκολα καθώς συνεχίζουν να αποτελούν τον μεταμνημονιακό εφιάλτη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μολονότι οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων, οι διεθνείς αναλυτές δεν δείχνουν και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αυτό άλλωστε εκφράζουν οι εκθέσεις τους, όπως η χθεσινή της Deutsche Bank που εξηγεί πως θα ανέμενε περισσότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Μια δραστηριότητα ευρύτερη που όμως προϋποθέτει καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών αλλά και μια ενεργή δευτερογενή αγορά είναι όσα ζητούν οι θεσμοί πλέον από τις ελληνικές τράπεζες στο συγκεκριμένο αυτό θέμα. Οι στόχοι στα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος, αλλά και οι τρόποι για την επίτευξή τους αποτελούν ένα δεύτερο πιο σημαντικό επίτευγμα σε αυτήν τη φάση. Πέρα από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, σε εξίσου σπουδαίες εξελίσσονται πλέον για τις τράπεζες και οι ανακτήσεις τμημάτων των «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο της επιθυμίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην απολέσουν νέα κεφάλαια αφού η εξυπηρέτηση καινούριων αυξήσεων κεφαλαίου θα αποτελέσει δύσκολη υπόθεση.

Έτσι μπορεί οι στόχοι που θα θέσουν οι τράπεζες να γίνουν εξαιρετικά φιλόδοξοι για μέχρι το 2021, στο πλαίσιο αναθεώρησης της παλιάς στοχοθεσίας, όμως θα πρέπει να αποκτήσουν παράλληλα και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά αφορούν περισσότερες προβλέψεις για τα παλιά δάνεια αλλά και ταχύτητα κίνησης σε ό,τι αφορά τις νέες δανειοδοτήσεις, ώστε να μην πρέπει οι τράπεζες να φθάσουν σε πλήρη διαγραφή των απαιτήσεων για δάνεια χωρίς εγγυήσεις πέραν της διετίας και για δάνεια με εγγυήσεις πέραν της επταετίας. Οι τράπεζες, λοιπόν, αυτοματοποιούν τις διαδικασίες για τα νέα «κόκκινα» δάνεια πριν αναγκαστούν να λάβουν προβλέψεις για το σύνολο αυτών των χορηγήσεων.

-Advertisement-
=Advertisement=

Μεταρρυθμίσεις – Νομοθετικές προσαρμογές

Την αναγκαιότητα ή μη νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα παραπάνω θέματα θα συζητήσουν οι θεσμοί με τις τράπεζες ώστε τελικώς οι διαδικασίες να διευκολύνονται και να κινούνται ανετότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα οι προσαρμογές που γίνονται στη λογική μεταβολών της κοινοτικής νομοθεσίας απαιτούν μεταρρυθμίσεις και σε θέματα εθνικού δικαίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αποτιμήσεις και διαδικασίες μεταβίβασης.

Κεφαλαιακή επάρκεια – ρευστότητα

Θέματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας ασφαλώς θα απασχολήσουν τη συνάντηση εν όψει του SREP (Εποπτικού Ελέγχου Αξιολόγησης) που θα διενεργηθεί μετά τις 2 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των stress tests και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών πλην των ελληνικών (που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Μάιο).

Ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει μέριμνα προβλέψεων αλλά και οι ζημιές που παρουσιάζουν ένεκα απουσίας εργασιών έχουν αρχίσει να απασχολούν εκ νέου τους θεσμούς.

Συγχρόνως εκτιμάται πως η συζήτηση θα περιστραφεί και γύρω από θέματα ρευστότητας, αφού ούτως ή άλλως οι ελληνικές τράπεζες μειονεκτούν σοβαρά στους συγκεκριμένους δείκτες. Απλώς η ρευστότητα είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί άμεσα τους θεσμούς με δεδομένη την ύπαρξη των capital controls που αποσοβεί τους όποιους σχετικούς κινδύνους μπορεί να ανακύψουν.

Τέλος, οι θεσμοί θα συζητήσουν τις δυνατότητες και την προετοιμασία των τραπεζών να βγουν αργότερα στις αγορές, αλλά και τις δυνατότητες και την προετοιμασία τους να διασφαλίσουν σχετικώς φθηνή χρηματοδότηση στη μεταμνημονιακή περίοδο.

 

Πηγή -Naftemporiki.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *