Υλικά για 6 άτομα
Για το κέικ
- 75 γρ. σταφίδες
- 150 γρ. χουρμάδες (αποξηραμένους χωρίς κουκούτσι)
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.σ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. καφέ ζάχαρη
- 2 αβγά μεγάλα (θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει (κοσκινισμένο)
- 1/4 κ.γ. τριμμένη κανέλα ή γαρύφαλλο (προαιρετικά)
- Για τη σως καραμέλας
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 175 ml παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. καφέ ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τους βάζουμε σε ένα μπολ βαθύ μαζί με τις σταφίδες και τη μαγειρική σόδα.
- Βράζουμε νερό, το ρίχνουμε στο μπολ και αφήνουμε να μουλιάσουν για 5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ.
- Τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τον αβγογδάρτη.
- Ρίχνουμε τα αβγά, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε το αλεύρι.
- Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο μπολ, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αδειάζουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Για την σως, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, έπειτα ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
- Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά, ανακατεύουμε, αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά και είναι έτοιμη.
- Σερβίρουμε με την καραμέλα γάλακτος από πάνω, παγωτό βανίλια στο πλάι και εάν θέλετε περιχύνετε και λίγη κρέμα γάλακτος.