Οι Βραζιλιάνοι καλλιεργούν μαζικά σόγια για τους Κινέζους

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Σε αλλαγές όσον αφορά την καλλιέργεια της γης οδηγούνται οι Βραζιλιάνοι αγρότες, σπεύδοντας να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπουν την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων και επιλέγουν τη σόγια, για την οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Κίνα. Σημειωτέον ότι η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης και αιθανόλης παγκοσμίως. Καλύπτει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, διότι παρατηρείται πλεόνασμα όσον αφορά στην προσφορά ζάχαρης διεθνώς.

-Advertisement-

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής αποτελεί ο Βραζιλιάνος αγρότης Γκουστάβο Λόπες, ο οποίος μελέτησε τις τάσεις στην αγορά και έλαβε, όπως φαίνεται, μια πολύ σημαντική απόφαση. Συνεκτιμώντας και την υπερπροσφορά ζάχαρης, άλλαξε σταδιακά ύστερα από πολλά χρόνια τις καλλιέργειές του, που εκτείνονται σε 16.000 στρέμματα. Εγινε παραγωγός σόγιας και δικαιώθηκε.

Οι Κινέζοι συρρέουν για να αγοράσουν σόγια από τη Βραζιλία και από άλλες νοτιοαμερικανικές χώρες, επειδή το Πεκίνο επέβαλε δασμούς στην αμερικανική σόγια και η τιμή της ανέβηκε. Αυτό για τον Γκουστάβο Λόπες σήμανε ότι πούλησε το προϊόν του στην υψηλότερη τιμή που είχε εξασφαλίσει ποτέ. «Για τη συγκεκριμένη εποχή, αυτή η τιμή ήταν ασυνήθιστα υψηλή, αλλά προφανώς έχει να κάνει με τη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας», δήλωσε ο κ. Λόπες, ο οποίος θα ξαναφυτέψει σόγια τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι ανατροπές στο σκηνικό του διεθνούς εμπορίου επηρεάζουν και τη γεωργία στη Βραζιλία. Πολλοί αγρότες συντονίζονται με την κινεζική ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα. Οι φυτείες σόγιας στη χώρα την τελευταία διετία αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. στρέμματα. Παράλληλα, οι φυτείες ζαχαρότευτλων μειώθηκαν κατά σχεδόν 4 εκατ. στρέμματα, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Βραζιλίας. Εν τω μεταξύ, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αυξημένη ζήτηση για σόγια από την Κίνα σχετίζεται με τις αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται ολοένα και περισσότερο κρεατοφάγοι. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε ζωοτροφές. Το 2017, η Κίνα πλήρωσε 20,3 δισ. δολάρια για να αγοράσει από τη Βραζιλία περί τα 53,8 εκατομμύρια τόνους σόγιας, σχεδόν τη μισή παραγωγή της. Το 2012, η Κίνα είχε εξασφαλίσει από τη Βραζιλία ποσότητα της τάξεως των 22,8 εκατ. τόνων.

Επίσης, σήμερα το Πεκίνο επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντώντας σε ανάλογους δασμούς που επιβάλλει η Ουάσιγκτον. Αυτό το γεγονός θα στρέψει τους Κινέζους στο να αυξήσουν τις εισαγωγές από τη Βραζιλία. Συν τοις άλλοις, φαίνεται ότι για το τρέχον έτος η Βραζιλία θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε παραγωγή σόγιας. Μέχρι πρότινος, οι ΗΠΑ ήταν πρώτες στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος σε παγκόσμια κλίμακα. Το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι εξαγωγές σόγιας της Βραζιλίας με αποδέκτρια την κινεζική αγορά αυξήθηκαν σχεδόν κατά 36 εκατομμύρια τόννους, ενισχυμένες κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τέλος, τον Ιούλιο εκτινάχθηκαν κατά 46% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2017, φθάνοντας τα 10,2 εκατομμύρια τόνους.

- Advertisement -

kathimerini.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *