Σημάδια υπερπροπόνησης. Μήπως το παρακάνεις;

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς και να διατηρήσετε μια μυϊκή διάπλαση χωρίς περιττά λίπη στο σώμα σας θα πρέπει να σηκώνετε βάρη ή να κάνετε κάποιο είδος προπόνησης με αντιστάσεις. Αυτό είναι αυτονόητο.

Αλλά εάν γυμνάζεστε πάρα πολύ συχνά και δεν αφήνετε το σώμα σας να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του από τις προπονήσεις, στην πραγματικότητα του κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.
Όταν χτυπιέστε συνεχώς σε καθημερινή βάση είναι πολύ πιθανό να κουράζετε παραπάνω από όσο αντέχει το σώμα σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού όγκου.

Και κανείς δεν θέλει να βάλει τον εαυτό του σε κόπο μόνο και μόνο για να χάσει μύες, σωστά;

Πόσο συχνά πρέπει να ασκείστε;

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες στο γυμναστήριο θα σας πουν ότι θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της γυμναστικής. Ενώ αυτό είναι γενικά σωστό, το θέμα είναι όμως ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Μερικοί άνθρωποι επιτυγχάνουν ταχύτερη ανάρρωση από άλλους και είναι σε θέση να επιστρέψουν στο γυμναστήριο γρηγορότερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως, απαιτούν συνήθως μια-δυο μέρες για να ξεκουραστούν πριν να είναι πλήρως ικανοί να χτυπήσουν τους μυς τους με τη μέγιστη προσπάθεια. Και όταν μιλάμε για ξεκούραση, εννοούμε τη σωστή ποσότητα του ύπνου και τη λήψη των απαραίτητων θερμίδων για να βοηθήσετε τους καταπονημένους μύες σας να αναρρώσουν. Εννοούμε επίσης ότι δεν θα συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες που βάζουν σε έξτρα καταπόνηση το σώμα σας και παρακωλύουν το χρόνο αποκατάστασης. Αλλά, όλα εξαρτώνται από το πώς αισθάνεστε. Αν έχουν περάσει δυο μέρες από την τελευταία σας προπόνηση και είστε ακόμα πιασμένοι, δώσει στο σώμα σας μια ακόμη ημέρα και αυτό θα σας ευχαριστήσει, ανταποκρινόμενο αναλόγως την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε.

Οι κίνδυνοι της υπερπροπόνησης

Ζούμε στην εποχή της υπερβολής. Σχεδόν το 70% του πληθυσμού μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χοντροί και τρώνε περισσότερο, ίσως από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όμως, όπως όλα τα άλλα πράγματα, η άσκηση πρέπει να γίνεται και αυτή με μέτρο. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν πρόκειται για bodybuilding. Πάρα πολύ από αυτό, και θα μπορούσε πραγματικά να κάνει περισσότερη ζημιά στο σώμα σας από όσο αν δεν γυμναζόσασταν καθόλου. Παρακάτω είναι μερικές ενδείξεις που θα πρέπει να προσέχετε.

υπερπροπόνηση, υπερπροπόνηση σημαδια, σημαδια υπερπροπόνησης, υπερπροπόνηση γυμναστηριο, καψιμο στο γυμναστηριο

Πρώτη ένδειξη υπερπροπόνησης

Δεν μπορείτε να σηκώσετε τα βάρη που έχετε συνηθίσει να σηκώνετε. Αν έχετε συνηθίσει να φορτώνετε 100 κιλά στον πάγκο για 8 επαναλήψεις και ξαφνικά παρατηρείτε ότι ο αριθμός αυτός πέφτει, είναι το πρώτο σημάδι υπερπροπόνης. Εάν δεν μπορείτε να σηκώσετε τα 20κιλα για δικέφαλο και πονάτε ακόμα και στις πρώτες επαναλήψεις είναι σημάδι υπερπροπόνησης. Προφανώς, πάτε στο γυμναστήριο για να γίνετε μεγαλύτεροι σε όγκο και ισχυρότεροι σε δύναμη, αλλά αντί για πρόοδο βλέπετε πισωγύρισμα. Ήρθε η στιγμή να χαλαρώσετε. Το σώμα σας σας στέλνει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας. Κάντε μια εβδομάδα ή δυο διάλειμμα. Μη φοβάστε. Οι μύες σας εκεί θα είναι και θα σας περιμένουν. Αν δεν μπορείτε, μειώστε τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, μάξιμουμ 3 φορές την εβδομάδα.

 

 

ΠΗΓΗ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *