Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, δεν μάσησε και σήμερα τα λόγια του. Και έδειξε στον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για το θέμα της ονομασίας. Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι στην γειτονική χώρα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να είναι σκληρή και να επιχειρεί να επαναφέρει στην τάξη τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
Με μια σκληρή ανακοίνωση ο πρόεδρος της πΓΔΜ, αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτικό σταθμό. Εκεί, μετααξύ άλλων ο κ. Ζάεφ είπε ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
«Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να αλλάξουν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Η υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας που περιλαμβάνεται σε ένα ή περισσότερα διασυνδεδεμένα έγγραφα θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και να μην προβλέπεται η αλλαγή της», ανέφερε η ανακοίνωση της προεδρίας.
Αναφορικά με την έκκληση του Ζάεφ να στηρίξουν όλοι μια πιθανή συμφωνία, ο Ιβανόφ ξεκαθαρίζει ότι «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του «μακεδονικού» λαού».
Την τελευταία μαχαιριά ο Ιβανόφ την ρίχνει λέγοντας ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο να κλείνει μια συμφωνία από το τηλέφωνο και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών».
Η απάντηση του Ζόραν Ζάεφ
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο Ζόραν Ζάεφ είπε:
«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Και πρόσθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».
πηγή newsit