Μια απόφαση ορόσημο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέδωσε σήμερα η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Οι χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν αναγνωρίζουν τις ενώσεις προσώπων του ιδίου φύλου, οφείλουν να παραχωρούν άδεια διαμονής στον σύντροφο πολίτη της ΕΕ, οποιασδήποτε εθνικότητας κι αν είναι αυτός.
«Μολονότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιτρέπουν ή όχι τον γάμο των ομοφυλόφιλων, δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την ελευθερία διαμονής ενός πολίτη της ΕΕ αρνούμενα να χορηγήσουν στον σύντροφό του του ιδίου φύλου, πολίτη μιας χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ, άδεια διαμονής στο έδαφός τους», υπογραμμίζει σε σχετική απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο δικαστήριο αυτό είχε προσφύγει η ρουμάνικη δικαιοσύνη, η οποία οφειλε να αποφασίσει για ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι που απαρτίζεται από έναν Ρουμάνο κι έναν Αμερικανό.
Το 2012, οι δύο άνδρες είχαν ζητήσει από το Βουκουρέστι να αναγνωρίσει τον γάμο τους που είχε γίνει στις Βρυξέλλες δύο χρόνια νωρίτερα, προκειμένου ο Αμερικανός να μπορέσει να εγκατασταθεί στην Ρουμανία με τον σύζυγό του που είναι Ρουμάνος πολίτης.
Ωστόσο οι αρχές της Ρουμανίας έδωσαν στον άνδρα αυτόν άδεια διαμονής μόνον τριών μηνών, επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “σύντροφος” ενός πολίτη της ΕΕ στη Ρουμανία, καθώς ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου δεν αναγνωρίζεται στη χώρα αυτή.
Το δικαστήριο υπενθυμίζει στην σημερινή απόφασή του ότι η έννοια του “συντρόφου”, όπως αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία περί της ελευθερίας μετακίνησης, είναι ουδέτερη από άποψης φύλου και ως εκ τούτου μπορεί να εμπεριέχει αυτή ενός συντρόφου του ιδίου φύλου ενός πολίτη της ΕΕ.
Το δικαστήριο αυτό στο Στρασβούργο έκρινε επίσης ότι η υποχρέωση για ένα κράτος μέλος να αναγνωρίσει, έχοντας ως μόνο σκοπό τη χορήγηση του δικαιώματος διαμονής σε έναν πολίτη κράτους που δεν είναι μέλος της ΕΕ, έναν γάμο ομοφυλόφιλων που έγινε σε ένα άλλο κράτος μέλος (…) δεν συνιστά επίθεση στον θεσμό του γάμου σε αυτό το πρώτο κράτος μέλος. Αυτό δεν προσκρούει σε θέματα εθνικής ταυτότητας ούτε απειλεί τη δημόσια τάξη στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος”, προσθέτει στην απόφασή του το δικαστήριο.
Πηγή: protothema.gr