Την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» με την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων-«Κύκλων Μάθησης» που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αλέξη Κόκκο, καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σύμβουλο τον καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Columbia University της Νέας Υόρκης, Τεντ Φλέμινγκ.
Ο κ. Καλογιάννης, παρουσία του καθηγητή Αλέξη Κόκκου, της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένης Αναστασοπούλου και εκπροσώπων φορέων της πόλης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόνισε ότι το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» έχει ως σκοπό την οργάνωση και λειτουργία “Κύκλων Μάθησης” που αφορούν το σύνολο των συμπολιτών μας και κατά προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες, με σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των συμμετεχόντων, την αμφισβήτηση στερεοτυπικών ιδεών με τρόπο μετασχηματιστικό και την παροχή γνώσεων και διαμόρφωση ικανοτήτων χρήσιμων για τους πολίτες στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική σφαίρα της ζωής».
Στο πλαίσιο του προγράμματος και για την υλοποίηση των σκοπών του προβλέπεται:
- Η οργάνωση και λειτουργία Κύκλων Μάθησης που αφορούν σε ζητήματα κοινωνικού, ψυχολογικού, παιδαγωγικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
- Η διοργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων, διαλέξεων, και εκδηλώσεων.
- Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.
- Η συνεργασία και συμπράξεις με φορείς και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Η δημιουργία και διάθεση εκπαιδευτικού και ενημερωτικού ψηφιακού και έντυπου υλικού, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια συναφής με τους σκοπούς του προγράμματος.
Υ.Γ. Αναρωτιόμαστε ακόμα, γιατί στη Λαμία έχουμε γίνει “επαρχία” της Λάρισας;
Πολλές ακόμη πόλεις, εδώ και χρόνια, έχουν Δημοτικά Πανεπιστήμια, με διάφορους κύκλους σπουδών, χωρίς δίδακτρα για τους πολίτες, που επιμορφώνονται. Ενδεικτικά : Σφακιά, Λαγκαδάς, Περιστέρι στην Αθήνα, Δήμος Θεσσαλονίκης, με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκ μέρους των πολιτών. Παλιότερα (10ετία 1980), και στη Λαμία για 2 χειμώνες, λειτούργησαν 2 κύκλοι μαθημάτων, κάτω από τον τίτλο “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, όπου δίδαξαν γνωστοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όπως ο Γ. Βέλτσος, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Μαρκαντώνης, ο καθηγητής ψυχιατρικής Ι. Μοδιανός κ.α. Για την αποκατάσταση της αλήθειας η ενημέρωση. Όχι, η Λαμία δεν είναι ουραγός και ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή.