ΟΟΣΑ: 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018, αν σταματήσει η υπερβολική λιτότητα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

«Ξηλώνεται και άλλο το πουλόβερ» και χωρίς να έχει προσμετρηθεί η ιταλική κρίση

«Ψαλιδίζει» ο ΟΟΣΑ τις προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% το 2018, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός -αλλά μέχρι το φθινόπωρο και ο ίδιος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

-Advertisement-

Στην έκθεσή του για τις Οικονομικές Προοπτικές (Interim Economic Outlook) που δημοσίευσε την Τετάρτη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στα επίπεδα του 2% και στα επίπεδα του 2,3% (αντί 2,5% που προέβλεπε προ μηνών) για το 2019.

Τις ίδιες ακριβώς προβλέψεις είχε διατυπώσει ο ΟΟΣΑ και στην έκθεσή του για την Ελλάδα, την οποία ενεχείρισε προ μηνός στον πρωθυπουργό

Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Άνχελ Γκουρία. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψιν τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς για αυτήν προβλέπει ανάπτυξη 1,4% φέτος και 1,1% το 2019, ενώ το φθινόπωρο προέβλεπε ανάπτυξη μόλις 1% και για τα δύο έτη.

Επιπλέον όμως, στηρίζει την πρόβλεψή του για Ανάπτυξη στην Ελλάδα, στην υπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να επιδιώκει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μνημονιακές προβλέψεις. Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο για την Ελλάδα:

– “Η βελτίωση της εμπιστοσύνης θα στηρίξει την ανάκαμψη”. Εμμέσως δηλαδή επικροτεί την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, σε σχέση με την κρίση που προκάλεσε η διαπραγμάτευση του 2015.

– “Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 και το 2019 καθώς η ανάκαμψη διευρύνεται σε ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις, η οποία θα υποστηριχθεί το 2019 από το μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού”.

Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να επιδιώκει πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% του ΑΕΠ όπως το 2016 και 2017, τα οποία ήταν έως και τριπλάσια του δημοσιονομικού στόχου, θα αφήσει περιθώρια και εισοδήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για μεγαλύτερη κατανάλωση.

Επιπλέον, μιλώντας για «επενδύσεις», ο ΟΟΣΑ υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στοχεύει σε ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ επισημαίνει και κινδύνους, όπως η βραδύτερη από ό, τι αναμενόταν πρόοδος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων» δανείων, που θα μειώσει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Επιπλέον το γεγονός ότι τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 το 3ο Πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονοίας, θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά και την εμπιστοσύνη, άρα και την ανάπτυξη.

Ο ΟΟΣΑ θέτει έτσι ως όρους την προσήλωση στην δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, ενώ θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει και πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγαλύτερη ασφάλεια και για να βελτιωθεί η πρόσβαση στη αγορές χρήματος.

economic1
economic2
economic3

πηγή protothema

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *