Ολυμπιονίκες και γνωστοί ποδοσφαιριστές σήμερα στον Άγιο Κωνσταντίνο/Αλλάζει όνομα το γήπεδο της πόλης

LamiaNow News
By LamiaNow News 1 comment
2 Min Read

Το όνομα του Ολυμπιονίκη Βασίλη Γανωτή θα φέρει από σήμερα Σάββατο το γήπεδο Αγίου Κωνσταντίνου.

-Advertisement-

Η ονοματοδοσία θα γίνει παρουσία των Ολυμπιονικών Στέλιου Μυγιάκη, Πέτρου Γαλακτόπουλου, Κατερίνας Θάνου και Δημήτρη Σάββα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Εθνική Ομάδα Ενόπλων Δυνάμεων και την Μικτή της ΕΠΣΦ.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Ποιος όμως ήταν ο Βασίλης Γανωτής;

Ένας “γίγας” της κατηγορίας μύγας

Ο Βασίλης Γανωτής παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τον Άγιο Κωνσταντίνο, γεννήθηκε στην Κατοχή και είχε 4 αδέλφια. Παρά τη σκληρή ανάγκη επιβίωσης, όταν ήρθε στην Αθήνα γνώρισε, από έφηβος την Πάλη, την αγάπησε και την υπηρέτησε με αφοσίωση. Το 1960 κλήθηκε στην Εθνική (μόλις 18 ετών) και το 1964 στα 22 χρόνια του έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν η χρονιά του Τόκιο, όπου στα 52 κιλά μετείχαν 18 και ο Βασίλης κατέλαβε την 8η θέση. Ισοβάθμησε με τον Τούρκο Μπουρχάν Μποζκούρτ.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στην Εθνική Ομάδα συμμετείχε επί 17 ολόκληρα χρόνια (1960 – 1975) και στο διάστημα αυτό πολλές φορές έφθανε να αγωνισθεί μέχρι τα 57 κιλά. Αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετείχε πάντα στα 52κ. Το 1967 στην Τύνιδα αναδείχθηκε Μεσογειονίκης, αλλά το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες  στο Μέξικο, παρά τη νίκη του επί του Ιταλού Τσεντουριόνι δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Η κλήρωση ακολούθως τον έφερε αντιμέτωπο με τον Βούλγαρο Πετάρ Κίρωφ που κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο, τόσο το 1968, όσο και στους επόμενους Ολυμπιακούς στο Μόναχο το 1972.

Ο Γανωτής αναδείχθηκε 13 φορές πρωταθλητής Ελλάδος και Ευρωπαίος πρωταθλητής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972 με 2  νίκες και μια ισοπαλία κατέλαβε την 7η θέση (μεταξύ 22 παλαιστών της Ελληνορωμαϊκής) αναδεικνυόμενος δεύτερος καλύτερος βαλκάνιος μετά τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Πετάρ Κίρωφ και μπροστά από τον Τούρκο Τρεν. Φυσικά ήταν ερασιτέχνης παλαιστής, όπως όλοι τότε. Επαγγελματικά ήταν χρυσοχόος, διατηρών εργαστήριο με τον αδελφό του.

Ο Βασίλης Γανωτής ήταν ο παλαιστής που χάρις σε αυτόν γνώρισαν απλόχερα τα μυστικά του αθλήματος οι Ολυμπιονίκες παλαιστές μας των ελαφρών βαρών.

Share This Article
1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *