Ολοι μας έχουμε συνδυάσει την γυμναστική με την υγεία, όμως μπορεί ένα σετ ασκήσεων να κοστίσει σε ένα άνθρωπο την ίδια του τη ζωή;
«Παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη είναι όλο και πιο συχνές αιτίες ανακοπής, ιδίως σε μεσήλικες που γυμνάζονται χωρίς να έχουν πρώτα κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις», αναφέρει ο Μάικλ Τζόινερ, καθηγητής της φυσιολογίας της άσκησης στην Μέιο Κλίνικ.
Υπάρχουν κανόνες
Βέβαια ο αιφνίδιος θάνατος στο γυμναστήριο δεν αφορά μόνο ηλικίες άνω των 50 ετών, με τον κ. Τζόινερ να υποστηρίζει τα εξής:
«Υπάρχουν και πολλοί 30άρηδες, οι οποίοι έπειτα από μια σειρά ετών καθιστικής ζωής και εργασίας, αψηφούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς προπόνησης και αποχωρούν από γυμναστήρια, γήπεδα ποδοσφαίρου και κολυμβητήρια με το φορείο, χτυπημένοι από έμφραγμα».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Αθλητισμού και Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Τζόναθαν Ντρέζνερ, αναφέρει: «Αν ένας άνδρας ξεκινά μια επίπονη προπόνηση είτε με βάρη είτε στο διάδρομο, σε ένα μαραθώνιο ή ακόμη και σε ένα γήπεδο μπάσκετ της γειτονιάς, είναι πολύ πιθανό να πάθει αιφνίδια ανακοπή ως άμεσο αποτέλεσμα μιας αρρυθμίας της καρδιάς του, την οποία δεν έχει διαγνώσει έγκαιρα».
Μάλιστα, ο κ. Ντρέζνερ υποστηρίζει πως όσοι γυμνάζονται ήπια τρεις φορές την εβδομάδα είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ αυτούς που πιέζουν τον εαυτό τους μία μέρα την εβδομάδα (weekend warriors).
«Μια κρίσιμη κατηγορία ανδρών είναι και εκείνοι που μια ωραία πρωία ξυπνούν με την αγωνία να χάσουν πολλά κιλά και να αποκτήσουν σώμα μοντέλου όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Εκτός από το γεγονός ότι θα αναζητήσουν μεθόδους προπόνησης που μπορεί να πλήξουν ολέθρια το μυοκάρδιό τους, συνήθως καταφεύγουν και σε χρήση επικίνδυνων αναβολικών ουσιών, που καθιστά το πρόβλημα ακόμη πιο ανατριχιαστικά θανατηφόρο», λέει με την σειρά του ο Σάμιτ Τσαγκ, αναπληρωτής διευθυντής Καρδιολογικού στο νοσοκομείο Σίνταρς Σινάι Μέντικαλ Σέντερ στο Λος Αντζελες.
Χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τσαγκ, «η υψηλή χοληστερόλη και η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση ή μια διόγκωση στο κεντρικό αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά, σπάνια προκαλεί συμπτώματα», ενώ συμβουλεύει όσους έχουν πολύ υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη επισημαίνει τους επικίνδυνους δείκτες: πολύ υψηλή χοληστερόλη, ιστορικό πρόωρης καρδιακής νόσου, δείκτη μάζας σώματος πάνω από 28 να εξετάζονται από γιατρό πριν ξεκινήσουν μια αθλητική δραστηριότητα.
Τέλος, ο Μάικλ Ρόιζεν, καρδιολόγος και διευθύνων σύμβουλος στην Κλίβελαντ Κλίνικ προειδοποιεί ότι «ένας μικρός πόνος στο στήθος, δύσπνοια και μια αίσθηση κόπωσης ίσως φανούν ασήμαντα, αλλά είναι τα πιο καίρια προειδοποιητικά σημάδια», προσθέτοντας ότι η άσκηση επιβάλλεται σε άτομα που είτε είναι υπέρβαρα είτε έχουν κακούς δείκτες σακχάρου, πίεσης και χοληστερόλης.
«Με μια σωστή αξιολόγηση από το γιατρό και τον γυμναστή του και μια περίοδο κλιμακούμενου ρυθμού προπόνησης μπορεί να αντιστρέψει θεαματικά τον κίνδυνο θανάτου σε ολική αναγέννηση της υγείας ενός άνδρα, ακόμη και μετά τα 40. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου ως δικαιολογία για να μην ασκηθείς όπως πρέπει», καταλήγει ο κ. Ρόιζεν.
Κάντε εξετάσεις
Μετά από όλα αυτά, μην σκεφτείτε ποτέ να πάτε σε ένα γυμναστήριο, πριν κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Έχετε υποχρέωση στον εαυτό σας να γυμνάζεστε, αλλά να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.
Πηγή: runnfun.gr