«Perouka gate»: Νέα στοιχεία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε – Τι λέει ο Θάνος Δημάδης

lamianow
By lamianow Add a Comment
6 Min Read

Το «τοπίο» αναφορικά με το διαβόητο «Περούκα gate», με πρωταγωνιστές τους δημοσιογράφους Θάνο Δημάδη και Δημήτρη Σουλτογιάννη, ξεκαθαρίζουν αποχαρακτηρισθέντα (declassified) έγγραφα της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία διευκρινίζουν τα γεγονότα της γνωστής υπόθεσης που μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τον Σεπτέμβριο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το επεισόδιο ανάμεσα στην κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον Νίκο Παππά και τους δύο προαναφερθέντες δημοσιογράφους, οι οποίοι ήταν τότε ανταποκριτές των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, το οποίο είχε συνοδευτεί από επιβεβαιωτική δήλωση «αποδοκιμασίας» του τότε υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά,, αμφότεροι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) για πλαστογραφία και ψευδή δήλωση ταυτότητας προς τις αμερικανικές αρχές, αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι και επρόκειτο να βρεθούν αντιμέτωποι με την άσκηση δίωξης από τις αμερικανικές αρχές.

Επιπλέον, η ΕΡΤ είχε μεταδώσει ότι οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από το FBI, ενώ άλλα ελληνικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι Δημάδης και Σουλτογιάννης, λόγω των ποινικών διώξεων εις βάρος τους, βρίσκονταν αντιμέτωποι με φυλάκιση και απέλαση από τη χώρα.

- Advertisement -

Μάλιστα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ημέρες αργότερα, υπερασπίστηκε το τηλεγράφημά του περί σύλληψης των δύο προαναφερθέντων δημοσιογράφων και επέμενε ακόμα στην ύπαρξη Αστυνομικής Εκθεσης για τους δύο δημοσιογράφους, εμφανίζοντας το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης ως πηγή της πληροφόρησής του.

Όπως γράφει όμως ο «Εθνικός Κήρυκας», ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός των απορρήτων εγγράφων της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας (DS) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία διενήργησε τον έλεγχο των στοιχείων των δύο δημοσιογράφων έξω από το ξενοδοχείο «Westin Hotel Grand Central», κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αποστολής, επαναφέρει την υπόθεση στην επικαιρότητα και δίνει διαφορετική εικόνα και περιγραφή των γεγονότων.

Σύμφωνα με τα σχετικά αποχαρακτηρισθέντα («declassified») έγγραφα που δημοσιεύει ο «Εθνικός Κήρυκας», αποκαλύπτεται ότι την επόμενη ημέρα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, της εξακρίβωσης των στοιχείων των δύο δημοσιογράφων που προκάλεσε η ελληνική αποστολή, η τελευταία ζητάει από τους αξιωματούχους του DS να της χορηγήσουν Αστυνομική Εκθεση -police report- για τους δύο δημοσιογράφους.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και ενώ το «ΑΠΕ-ΜΠΕ» είχε ήδη μεταδώσει ανακριβώς την είδηση περί σύλληψης των δύο δημοσιογράφων, η ελληνική αποστολή έλαβε από τους αρμόδιες αμερικανικές Αρχές την απάντηση ότι δεν υπάρχει Αστυνομική Εκθεση -police report- αφού δεν υπάρχει σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. Διευκρινίζεται πως οι αμερικανικές Αρχές προβαίνουν στην σύνταξη Εκθεσης -police report- μόνο όταν υπάρχει καταγραφή παράνομων πράξεων που διενεργούνται για άτομα (subjects) που τελούν υπό έλεγχο των αμερικανικών αστυνομικών Αρχών.

Το DS έστειλε στην ελληνική αποστολή ανεπίσημη απάντηση, που περιλαμβάνει τα πραγματικά γεγονότα όπως τα κατέγραψαν οι αμερικανικές αρχές και τα οποία, όπως προκύπτει, ήταν αντίθετα από τα όσα μετέδωσε το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», η ΕΡΤ, και άλλα Μέσα Ενημέρωσης και τα οποία είχε επιβεβαιώσει εμμέσως με δήλωσή του ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς.

Από τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα προκύπτει ότι ο Θάνος Δημάδης και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης ούτε συνελήφθησαν για πλαστογραφία ούτε πλαστογράφησαν ούτε δήλωσαν ψευδή ταυτότητα στις αμερικανικές αρχές ούτε ήταν μεταμφιεσμένοι όταν τους ζητήθηκε η εξακρίβωση των στοιχείων τους, ούτε αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι ούτε αντιμετώπισαν τον κίνδυνο διώξεων από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές, ούτε την απειλή φυλάκισης ή απέλασής τους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του DS που κατέγραψαν τα πραγματικά γεγονότα, η ελληνική αποστολή θεώρησε τους δύο δημοσιογράφους ύποπτους, επειδή περνούσαν την ώρα τους «χασομερώντας» (όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα) στο καφέ του ξενοδοχείου. Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους «και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι είναι εργαζόμενοι σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια με αντικείμενο να κάνουν ρεπορτάζ για τους Ελληνες Υπουργούς στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές…».

Μάλιστα, στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα καταγράφεται ότι η ίδια η ελληνική αποστολή παραδέχτηκε ότι «γνωρίζει τον κ. Δημάδη ως πολύ γνωστό δημοσιογράφο στην Ελλάδα» («…Οι Ειδικοί Εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (DS) συναντήθηκαν με τον … από την ελληνική αποστολή, ο οποίος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον κ. Δημάδη ως έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο από την Ελλάδα αλλά ότι το κανάλι στο οποίο εργάζεται είναι αντίστοιχο με το παπαράτσι στυλ του αμερικανικού δικτύου ΤΜΖ…»).

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι στην κάμερα του κ. Θάνου Δημάδη πράγματι βρέθηκε φωτογραφικό υλικό με επίσημα μέλη της ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στο Μανχάταν («…Η κάμερα και οι φωτογραφίες ελέγχθηκαν, επιπλέον φωτογραφίες στυλ παπαράτσι βρέθηκαν με μέλη της ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στη Νέα Υόρκη….»).

Σε άλλο σημείο της εσωτερικής τους αλληλογραφίας, επίσης, τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνουν με δήλωσή τους ότι «Ειδικοί εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν συνέλαβαν τον κ. Θάνο Δημάδη και τον συνάδελφό του από το ‘Star Channel’ στις 17 Σεπτεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Westin της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια της 71ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών. Σας παραπέμπουμε στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης να επιβεβαιώσετε ότι τα δύο άτομα δεν συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη Αρχή».

Έπειτα απ’ όλα αυτά, ο Θάνος Δημάδης κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του Νίκου Παππά.

πηγη-protothema.gr

 

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *