Ο επιπλέον φόρος που τυχόν προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις ως εξής: έως 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου.
Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Υποχρεωτική είναι επίσης και η αναγραφή ΑΜΚΑ των εξαρτώμενων μελών, στον Πίνακα 8. Περαιτέρω, εξαιρούνται από την αναγραφή του ΑΜΚΑ στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου.
Υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων
Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων, ανεξάρτητα από το αν φορολογούνται ή όχι, καθώς και ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης τους. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος. Προσοχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό αναγράφονται σε διαφορετικούς κωδικούς, για παράδειγμα τόκοι υπεραξία από το εξωτερικό φορολογούνται με 15% που εμπεριέχεται στην πράξη προσδιορισμού του φόρου- (Εκκαθαριστικό προσδιορισμού φόρου).
Με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία που αποστέλλονται στη Δ.ΗΛΕ.Δ, με τις Αποφάσεις ΠΟΛ. 1045/2018 και ΠΟΛ. 1033/2014 όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις ΠΟΛ. 1054/2015 και 1260/2015 Αποφάσεις, είτε προσυμπληρώνονται ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων (όπως από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις, κ.λπ.) και οι παρακρατηθέντες φόροι στους αντίστοιχους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης, είτε οι φορολογούμενοι ενημερώνονται μέσω πίνακα για τα ποσά των εισοδημάτων τους και των παρακρατηθέντων φόρων, καθώς και λοιπών στοιχείων της δήλωσης (πχ. δόσεις δανείων).
Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί
Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει αιτιολογημένα διαφορετικά. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Για τη διαπίστωση των πληθυσμιακών εξαιρέσεων από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος ή την επιβολή μειωμένου τέλους, λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη Απογραφή Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας.
Στην περίπτωση που η δραστηριότητα δεν ασκείται ολόκληρο το φορολογικό έτος σε περιοχή που απαλλάσσεται, αλλά λόγω μεταφοράς έδρας ασκείται κάποιους μήνες και σε περιοχή που δεν υπάρχει η πληθυσμιακή εξαίρεση, το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται αναλογικά για τους μήνες λειτουργίας στη μη απαλλασσόμενη περιοχή. Με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4484/2017 τροποποιήθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, ως προς την έννοια του υποκαταστήματος για την εφαρμογή των διατάξεων επιβολής του τέλους επιτηδεύματος και δόθηκαν σχετικές οδηγίες με την ΠΟΛ. 1156/2017 εγκύκλιο. Συνεπώς, για τις εγκαταστάσεις που δεν νοούνται ως υποκαταστήματα για τις ανάγκες επιβολής του τέλους επιτηδεύματος και οι οποίες δηλώνονται στον κωδικό 008 του εντύπου Ε3, δεν υπολογίζεται τέλος επιτηδεύματος.
– Υποχρεωτικά για τα μισθώματα συμπληρώνεται υποχρεωτικά Ε2 με τα στοιχεία του ακινήτου, αν έχει εκμισθωθεί ή όχι και μεταφέρεται αυτόματα στο έντυπο Ε1.
– Μεγάλη προσοχή στις ληφθείσες αποζημιώσεις που είτε έχουν φορολογηθεί στην πηγή ή απαλλάσσονται από φόρο , γιατί η λάθος αναγραφή ελοχεύει μεγάλη επιβάρυνση σε φόρο.
– Ιδιαιτέρα προβλήματα δημιουργεί η εφαρμογή των τεκμηρίων σε σχέση με την ιδιοκατοίκηση κύριας- δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας , ιδιόκτητης ή μισθωμένης – χρήση αυτοκινήτου -πισίνας- σκάφους, που το σύνολο προσδιορίζει εισόδημα φορολογητέο πολύ περισσότερο από το πραγματικό.
– Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες και ιδιώτες φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθύνονται σε πιστοποιημένα γραφεία Λογιστικών Φοροτεχνικών υπηρεσιών Μέλη των Επιμελητηρίων, για την αποφυγή ταλαιπωρίας και μεγάλων επιβαρύνσεων.
Πηγή: newsbomb.gr